x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Şi Google vrea un “portofel electronic” în telefonul mobil

Şi Google vrea un “portofel electronic” în telefonul mobil

de Alexandru Radescu    |    28 Mar 2011   •   12:04
Şi Google vrea un “portofel electronic” în telefonul mobil

158630-foto-deschidere-tel.jpgPrin luna ianuarie, un zvon lansat de o firmă de consultanţă ne atenţiona că Apple ar putea instala pe iPad 2 şi iPhone 5 un cip wireless care să per­mi­tă plăţi electronice de la mică distanţă, prin in­termediul unui terminal capabil să recepţioneze „sem­nalul” din terminal. Nimic inovator, chiar şi pia­ţa din România a fost o zonă de teste pe această teh­nologie pentru şase luni. Japonia are deja un astfel de sistem implementat, în SUA fiind în funcţiune o astfel de platformă. Totuşi, implicarea unui gigant pre­­cum Google, care se luptă acum pentru o poziţie do­minantă în zona telecom cu sistemul de ope­rare Android, ar putea fi impulsul decisiv pentru plă­ţile cu celularul.

Potrivit unor surse citate de WSJ, Google ar co­­la­­bora cu MasterCard şi Citigroup la dezvoltarea sis­­te­mului care să transforme un smartphone în „por­tofel electronic”. Proiectul, aflat în stadiu in­ci­­pient, va permite deţinătorilor de carduri de debit şi credit să plătească pentru cumpărături prin acti­va­rea unei aplicaţii de pe telefonul mobil. În acest fel, smartphone-ul este transformat într-un portofel elec­tronic. Pe de altă parte, noul sistem de plăţi va permite Google să ofere retailerilor mai multe date despre clienţii lor şi să-i ajute în prezentarea ofer­telor. Sistemul face parte din eforturile gigantu­lui american de a da un impuls afacerilor proprii cu publicitate. Utilizatorii vor putea, printr-o altă apli­c­aţie, să-şi gestioneze conturile şi să ţină evidenţa cheltuielilor. În parteneriat este implicată şi com­pania VeriFone Systems, un producător de ci­ti­toare de cărţi de credit. Sistemul ar putea fi lan­sat în acest an, menţionează sursele citate de WSJ.

Tehnologia pe care se bazează acest sistem de plăţi este cunoscută sub denumirea de Near Field Communication. Graţie acestei tehnologii, este suficient să apropii terminalul de un punct al unui aparat de plată special. Cartela SIM a telefonului conţine software de se­cu­ri­zare a plăţilor, similar cu cel folosit acum în tranzacţiile pe internet.

În perioada decembrie 2008-iunie 2009, ING şi Nokia au efectuat un test cu terminale echipate cu tehnologie NFC (model 6212). Încărcarea con­tu­lui din telefon s-a făcut prin GPRS, valoarea ma­xi­­mă din portofelul electronic fiind atunci de 1.000 de lei. Punctele care acceptau acest tip de plăţi au fost amplasate în farmacii, centre de presă, cinema­to­­grafe. De asemenea, în septembrie 2010, mai mul­­te bănci din Olanda împreună cu operatorii KPN, Vodafone şi T-Mobile au anunţat formarea unei companii joint-venture pentru dezvoltarea acestui sistem.

×