x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Site-uri care comercializează jocuri, cărţi, muzică şi materiale video, aliniate la legislaţia UE

Site-uri care comercializează jocuri, cărţi, muzică şi materiale video, aliniate la legislaţia UE

de Istvan Deak    |    14 Oct 2013   •   18:01
Site-uri care comercializează jocuri, cărţi, muzică şi materiale video, aliniate la legislaţia UE

Un număr de 116 site-uri care comercializează jocuri digitale, cărţi, materiale video şi muzică au fost aliniate la legislaţia UE privind protecţia consumatorilor, datorită acţiunii comune întreprinse de statele membre ale UE şi Comisia Europeană.

Din România au fost verificate, în 2012, 10 pagini de Internet, dintre care 5 erau conforme cu normele UE. La a doua verificare, care a avut loc în octombrie 2013, din cele 10 pagini, doar una a facut obiectul unor verificari ulterioare, restul find considerate conforme cu normele, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

“Acum un an, peste 50% dintre site-urile de Internet nu erau în conformitate cu legislaţia, ceea ce este inacceptabil. Această cifră a scăzut la 20%, şi se preconizează obţinerea unor rezultate şi în continuare. Este vorba despre un progres semnificativ, dar voi continua eforturile pentru a obţine îmbunătăţirea situaţiei.Mă bucur că această verificare minuţioasă a abordat câteva dintre cele mai importante aspecte legate de descărcarea conţinuturilor digitale”, a declarat Neven Mimica, comisarul european pentru Protecţia Consumatorilor.

Această protecţie ameliorată este rezultatul aşa-numitei “verificări minuţioase” - o examinare la nivelul întregii UE a paginilor de Internet, cu scopul identificării situaţiilor de încălcare a legislaţiei privind protecţia consumatorilor şi al asigurării respectării ulterioare a acestei legislaţii. Verificarea paginilor de Internet care vând conţinut digital a avut loc în vara anului 2012.

Autorităţile naţionale au verificat, în total, 330 de pagini de Internet care acoperă o mare parte a pieţei. O investigaţie detaliată efectuată de către autorităţile naţionale a constatat existenţa unui număr total de 172 de pagini de Internet care nu sunt în conformitate cu legislaţia UE de protecţie a consumatorilor. Acestea au contactat societăţile în cauză în vederea adaptării acestor pagini de Internet la cerinţe.
Până în prezent, 116 pagini au fost corectate, 49 de pagini fac obiectul unor proceduri ulterioare; în 5 cazuri, încălcările au fost minore şi nu au fost sancţionate de către statele membre, în timp ce 2 pagini de Internet s-au desfiinţat.

Ca urmare a acestei intervenţii din partea autorităţilor de aplicare a legii în statele membre ale UE, 80% dintre cele 330 de pagini sunt, în prezent, în conformitate cu legislaţia UE de protecţie a consumatorilor.

Ce s-a verificat mai exact?
Paginile de Internet au fost verificate pentru a stabili dacă informaţiile privind principalele caracteristici ale produselor sunt uşor accesibile şi nu sunt “scrise cu litere mici”; dacă paginile de Internet au furnizat adrese de e-mail la care pot fi adresate întrebări sau plângeri; precum şi, pentru a vedea dacă paginile de Internet includ termeni şi condiţii echitabile. Principalele probleme constatate au fost următoarele:
■ clauze contractuale abuzive prin care se elimina dreptul consumatorilor de a introduce acţiuni în justiţie sau se refuza consumatorilor un drept la despăgubiri în cazul în care produsele nu funcţionează;

■ Informaţii neclare cu privire la dreptul de retragere: datorită specificităţii conţinuturilor digitale descărcate, comercianţii sunt obligaţi să informeze consumatorii înainte de cumpărare că nu vor avea posibilitatea de a anula o descărcare odată ce aceasta a fost iniţiată — acest lucru nu a fost valabil în cazul a 42% dintre paginile de Internet verificate.

■ Lipsa unor informaţii obligatorii privind identitatea comerciantului, în special adresa de e-mail a acestuia, privându-i pe consumatori de un canal efectiv de contact.

Pe lângă verificarea minuţioasă, Comisia Europeană a comandat un studiu complementar  , care a arătat că nu au fost furnizate informaţii, sau că acestea au fost limitate cu privire la restricţiile geografice care s-ar putea aplica. Aceste informaţii sunt esenţiale pentru consumatori atunci când călătoresc în alte ţări ale UE, ei se așteaptă în mod normal să aibă posibilitatea de a accesa și utiliza conţinutul digital fără obstacole pe întreg teritoriul pieţei unice.

Acest studiu a evidenţiat că jocurile promovate drept “jocuri gratuite” solicită, deseori, anumite plăţi într-o etapă ulterioară, fără ca acest lucru să fie explicat clar de la început. Astfel de practici vizează adesea direct copiii, cel mai vulnerabil grup de consumatori, şi au condus la situaţii în care părinţii au avut de suportat facturi uriaşe prin faptul că au permis copiilor lor să se joace pe dispozitivele lor mobile.

Ce urmează?
Procedurile administrative sau judiciare naţionale continuă pentru cele 49 de pagini de Internet care nu respectă încă legislaţia. Problema specifică a achiziţiilor contra-cost necesare pe parcursul jocului este, de asemenea, revizuită pentru a se asigura o mai bună informare a consumatorilor şi pentru a evita cheltuieli disproporţionate şi neaşteptate ca urmare a acestor achiziţii realizate în timpul jocului de către copii.

×