x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Smartphone transparent, visul continuă

Smartphone transparent, visul continuă

de Alexandru Radescu    |    03 Iun 2012   •   14:46
Smartphone transparent, visul continuă

Cel putin in ultimii trei ani, mai multi producatori de telefoane mobile au scos pe piata terminale transparente. Formularea corecta ar fi insa: cu “parti componente transparente'. Iata ca din cooperarea Fujitsu-NTT DoCoMo (cel mai important operator telecom din Japonia) a rezultat...cel mai performant mobil transparent pana in prezent. Modelul (foto) a fost dezvaluit la Wireless Japan Expo 2012, fiind un prototip bazat pe o platforma Android. Ecranul cu iluminare OLED (5,7cm, 320x240 pixeli) este tactil, dual si transparent. Cel putin intr-o prima faza, inovatia legata de ecranul dual si transparent vizeaza aspectul practic si controlul aplicatiilor.

Intr-un interviu pentru DigInfo.tv, preluat de cellular-news.com, Masashi Tagaya (R&D in cadrul operatorului DoCoMo) a precizat ca ecranul transparent “trebuie sa aiba dimensiuni mai mari pentru a putea concura pe piata' si a admis ca in comparatie cu un smartphone standard, acest model sta prost la capitolul stralucire. Nicio informatie, deocamdata, despre intentia de a demara productia comerciala a acestui tip de smartphone, din partea celor doua companii nipone.

Spre sfarsitul lui 2009, cei de la Sony-Ericsson atrageau atentia cu modelul Xperia Pureness, un celular cu ecran transparent, monocrom, diagonala de 4,3cm, cu o greutate totala de 70 grame. Terminalul functiona in retea 3G, avea o stocare interna de 2GB, fiind adresat insa unor clienti premium: asigura serviciu “concierge', asemanator modelelor Vertu. Din pacate pentru producator (devenit astazi Sony Mobile Communication), pretul ridicat si lipsa unor functionalitati importante (hard si soft) i-au “taiat' succesul de piata.

Tot in 2009, coreenii de la LG impresionau cu GD900, prima oara scos in public la congresul telecom de la Barcelona (februarie). Terminalul avea tastatura transparenta, din sticla, fiind functional in retea GSM/3G (HSDPA 7Mbps). De asemea, se baza pe tehnologia haptica (feed-back cu vibratii), foarte la moda in acea perioada.

×