x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Software mai scump

Software mai scump

de Alexandru Radescu    |    01 Dec 2006   •   00:00
Software mai scump

Aderarea la Uniunea Europeana va duce la "alinierea" preturilor, raportat la nivelul tarilor membre. In cele mai multe cazuri este vorba de scumpiri, lucru care va afecta si produsele software.

- Aderarea la Uniunea Europeana creste preturile Aderarea la Uniunea Europeana va duce la "alinierea" preturilor, raportat la nivelul tarilor membre. In cele mai multe cazuri este vorba de scumpiri, lucru care va afecta si produsele software.

Lansarea sistemului de operare Windows Vista coincide, pentru utilizatorii de computere din Romania, cu aderarea la Uniunea Europeana. Varianta business pentru Vista s-a lansat ieri, in timp ce versiunile home user vor ajunge in retail in luna ianuarie din 2007. Inainte de lansarea noului sistem, oficiali Microsoft Romania au anuntat faptul ca, dupa aderare, preturile produselor sale vor creste cu pana la 30%, urmand sa se alinieze la nivelul celor din tarile membre. Pana in acest moment, Microsoft distribuind in Romania produse la preturi cu 25%-30% mai mici decat pe pietele UE. calculatoare mai scumpe? Va duce acest lucru la o scumpire a pretului de achizitie pentru un computer?

"Nu cred ca este cazul sa discutam despre o scumpire directa care se reflecta in pretul catre utilizatorul final, in prima parte a anului", spune Mihai Marin, retail manager Depozitul de Calculatoare.

"Avem totusi in vedere o mai mare atentie pe integrarea de software in regim OEM, pretul fiind mai redus decat in varianta de licenta full", spune reprezentantul. Reprezentantii Altex ne-au declarat ca va fi o scumpire a sistemelor, fara sa ofere, deocamdata, mai multe detalii. Reprezentantii Flamingo si Ultra Pro au refuzat sa comenteze acest aspect.

Preturi mai mari vor veni pe piata noastra si de la alti producatori de software. "Preturile vor ramane neschimbate pana la 31 ianuarie 2007. Dupa acest moment, sunt posibile cresteri de pana la 10%-15%", ne-a declarat Cristian Dumitrescu, presedintele A&C International, distribuitorul Autodesk in Romania. Vestile proaste continua, avand in vedere ca dupa aderare nu se mai poate vorbi de preturi "speciale". "Probabilitatea este foarte mica. Stim sigur, de exemplu, ca nu o sa mai existe discount-uri de volum", spune distribuitorul Autodesk. Pe de alta parte, vor ramane in vigoare parteneriatele cu asociatiile profesionale si diferite patronate.

PIRATARE
Noul sistem de operare, Windows Vista, precum si noua suita Office, integreaza tehnologii de protectie la un nivel mai inalt, lucru care ingradeste fenomenul de piratare. La rulare, in cazul unei validari nereusite, anumite facilitati se vor dezactiva, intre care interfata Widows Aero, spune Tudor Galos, Desktop Product Manager Microsoft Romania. Fiecare componenta de Vista e semnata digital, iar ideea este aceea de a verifica identitatea unui obiect electronic. La XP, arhitectura era ceva diferita, sistemul nu era asa componentizat (cum este Vista), totul era mai strans si nu se putea valida fiecare componenta pe semnatura digitala, facandu-se o validare de tip "bloc". In ceea ce priveste functionarea online, sunt facilitati de care nu te poti folosi in totalitate, daca ai sistemul piratat: gadgets, de exemplu. De asemenea, se produce si blocarea continutului de Office Online.
×
Subiecte în articol: IT