x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Ştiinţă aplicată cu mobilul

Ştiinţă aplicată cu mobilul

de Alexandru Radescu    |    21 Sep 2009   •   00:00
Ştiinţă aplicată cu mobilul
Sursa foto: /iStockPhoto

O aplicaţie pentru telefoane inteligente le poate transforma în adevărate unelte de teren pentru cercetători, oameni de ştiinţă.

La ultima ascensiune montană am observat o pasăre pe care cunoştinţele mele nu tocmai bogate în domeniu nu m-au ajutat să o identific pe loc. Am apucat să o fotografiez, am avut răbdare câteva zile până am revenit acasă, când am descărcat fotografiile din camera foto şi am consultat apoi câteva resurse de profil.

În alte dăţi am trecut prin aceleaşi experienţe cu o floare sau cu o insectă. Probabil că nu sunt singurul, dar această "solidaritate" nu este una care să mă liniştească.
Din fericire, o aplicaţie software pentru telefoane inteligente promite să fie de folos (şi) în astfel de situaţii. Despre ce e vorba?


EPICOLLECT
Trei cercetători de la Imperial College London au dezvoltat un program care colectează informaţiile colectate cu telefonul mobil şi le trimite către o uriaşă bază baze de date online. Este important ca între aplicaţiile din terminal să existe şi aceea de geo-tagging (etichetarea fotografiei cu poziţia geografică). Aici, informaţia e analizată într-un anumit context şi returnează către smartphone o hartă bazată pe Google Earth.

Presupunând că ai fotografiat, într-un parc, o pasăre sau o insectă şi foloseşti EpiCollect, harta îţi poate arăta arealul, precum şi o serie de informaţii generale. În condiţiile în care tot mai multe specii de plante si animale dispar, aplicaţia îi poate ajuta pe oamenii de ştiinţă, pe ecologişti în timp real. În acelaşi timp, poate stimula spiritul cetăţenesco-ştiinţific din fiecare individ.

Potrivit cellular-news.com, proiectul este sprijinit în momentul de faţă de Wellcome Trust.
Terminalele folosite sunt echipate cu sistemul de operare open source Android, ceea ce va facilita dezvoltarea ulterioară a altor aplicaţii de această natură. De asemenea, un software în fază beta este testat şi pe iPhone.


ALTE APLICAŢII
Dar EpiCollect este întrebuinţat şi cu alte sco­puri, de pildă la secţia de epidemiologie de la Colegiul Imperial. Aici, aplicaţia a stârnit entuziasmul cercetătorilor care astfel pot colecta mai uşor şi mai repede informaţii de pe tot globul.
De asemenea, unităţile de învăţământ ar putea utiliza aceste aplicaţii pentru a le furniza elevilor mai multe informaţii în cadrul "lecţiilor în aer liber".

×
Subiecte în articol: telecom