x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget STS-ul are retea 4G WiMAX

STS-ul are retea 4G WiMAX

de Alexandru Radescu    |    23 Mar 2011   •   16:36

Comunicaţiile 4G au răsărit, pe muţeşte, în România, printr-un proiect al STS-ului, în valoare de 20 de milioane de euro. Dar nu prin LTE (Long Term Evolution), ci prin tehnologia “rivală” WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access).

Reţeaua STS-ului a fost dezvoltată de compania americană AirSpan Networks, împreună cu partenerul local Mobilis, conform unui comunicat postat pe site-ul AirSpan.

STS-ul organizează şi coordonează activităţile în domeniul telecomunicaţiilor speciale pentru autorităţile publice din România şi alţi utilizatori prevăzuţi de lege. Instituţia are structură militară şi face parte din sistemul naţional de apărare. Noua reţea 4G WiMAX este construită ca urmare a “acordului Schengen care solicită eliminarea controalelor sistematice la frontiere între ţările participante şi extinde sistemul de imigraţie al UE”.

Reţeaua dezvoltată pentru STS ar fi cea mai mare din Europa, pe această tehnologie. WiMAX este o tehnologie care permite furnizarea de servicii de acces la Internet broadband, pe arii extinse, de până la 50 kilometri, prin tehnologii wireless.

Conform unor informaţii AirSpan, preluate pe Wikipedia, în martie 2009, compania avea 207 angajaţi, dintre care 30 erau în SUA, 43 in Marea Britanie, 84 in Israel şi încă 50 în alte ţări.

Financiarul a scris în luna ianuarie a anului 2010 că Oficiul de Plăţi şi Contractare Phare din cadrul Ministerului Finanţelor a acordat, în urma unei licitatii, un contract de 23 de milioane de euro firmei Mobilis SRL, al cărei acţionar majoritar era Călin Stefan Cătălin Radu. Acesta a sponsorizat cu 48.500 de lei PD-L în 2008.

×
Subiecte în articol: sts 4g wimax airspan