x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget SUA vrea să blocheze celularele furate

SUA vrea să blocheze celularele furate

de Alexandru Radescu    |    10 Apr 2012   •   18:26
SUA vrea să blocheze celularele furate

Operatorii de telefonie mobila din Statele Unite, precum Verizon Wireless si AT&T, au convenit ca intr-o perioada de sase luni sa inceapa blocarea smartphone-urilor raportate furate, a anuntat presedintele Comisiei Federale pentru Comunicatii, Julius Genachowski, citat de Bloomberg.

Proiectul de lege, care nu a fost inca votat, se bazeaza pe folosirea seriei de identificare (IMEI) si a unor baze de date nationale, astfel incat telefonele sa nu poata fi folosite in reteaua altui operator.

Decizia a fost luata pentru a reduce din amploarea fenomenului furturilor de smartphone-uri. Exista o "epidemie" a furturilor de telefoane mobile, iar peste 40% din toate furturile din New York implica smartphone-uri si alte dispozitive wireless.


In Irlanda functioneaza de mai multi The Central Equipment Identify Register (CEIR), o uriasa baza de date in care sunt introduse codurile IMEI ale terminalelor care actioneaza in reteaua GSM. Aceasta este "lista alba". Exista si "lista neagra", care cuprinde codurile IMEI ale celularelor raportate ca furate sau pierdute. Rand pe rand, operatori de pe tot globul au inceput sa colaboreze cu CEIR si sa blocheze terminalele furate, pe baza codului IMEI.


Operatorii americani de telefonie mobila, care participa la acest acord, Verizon, AT&T, Sprint Nextel si T- Mobile USA, controleaza peste 90% din piata abonamentelor din Statele Unite.

Actiunea companiilor "va ajuta la descurajarea furturilor de smartphone-uri si protejarea informatiilor personale pe care le contin", a declarat, intr-un email, presedintele Asociatiei Wireless-CTIA, Steve Largent.

La nivelul SUA, s-a inregistrat o crestere a furturilor de dispozitive mobile de comunicatii, incluzand telefoane, smartphone-uri si tablete, in multe cazuri prin folosirea violentei, potrivit unor date publicate de asociatia sefilor de politie din cele mai mari 50 de orase.

"Politia spune ca zeci de mii de smartphone-uri sunt furate in fiecare an. Daca sunt blocate, acestea devin inutile. Motivatia de a ameninta, de a comite acte de violenta pentru a le fura dispare", a afirmat congresmenul Eliot Engel in martie, la anuntarea unui proiect de lege pentru prevenirea furturilor de telefoane mobile.


La infiintarea Asociatiei Operatorilor Mobili din Romania (AOMR), in noiembrie 2008, intre prioritati era si formarea unei baze de date, comuna, IMEI (International Mobile Equipment Identification). Codul IMEI reprezinta un numar de identificare format din 15 cifre, pe care producatorul de telefoane mobile il completeaza in momentul fabricarii produsului. Pentru a afla codul telefonului pe care il detinem este suficient sa tastam *#06#, dar il puteti gasi si in interiorul terminalului, imprimat undeva sub acumulator. Codul este unic, fiind transmis retelei de telefonie la initierea fiecarui apel, fiind foarte greu de “spart'.

Inca din 2006 exista cereri din partea Politiei Romane catre operatorii de telefonie in care li se solicita blocarea celularelor pe baza codului IMEI, in incercarea de a reduce numarul de furturi de telefoane.

×
Subiecte în articol: furturi imei celulare aomr