x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Suferinţele Apple în era post-Steve Jobs

Suferinţele Apple în era post-Steve Jobs

de Alexandru Radescu    |    10 Dec 2012   •   13:03
Suferinţele Apple în era post-Steve Jobs
Sursa foto: ANTHONY WALLACE/AFP

Au trecut 14 luni de la decesul lui Steve Jobs, fondator şi preşedinte vizionar al Apple, iar compania “se pregăteşte” să anunţe o scădere a profitului trimestrial, pentru prima dată în ultimii nouă ani. Potrivit estimărilor analiştilor financiari, evoluţia negativă va trage în jos performanţele bursei de la New York, notează Forbes. După lansarea iPhone 5 (septembrie), acţiunile Apple au avut iniţial creşteri, însă au trecut rapid pe un curent descendent, pierzând peste 20% faţă de vârful de 707 dolari pe acţiune atins în această vară. Estimările privind profitul pe acţiune din trimestrul al patrulea indică un rezultat de 13,48 dolari, sub nivelul de anul trecut, de 13,87 dolari. Totodată, compania a fost cel mai important contributor la creşterea profitului sectorului IT din SUA în ultimele nouă trimestre, perioadă în care a înregistrat un avans de 83% al câştigurilor. Apple a înregistrat în perioada iulie-septembrie, al patrulea trimestru al anului fiscal 2011-2012, vânzări de 35,96 miliarde de dolari, în creştere cu 27% faţă de nivelul din perioada corespunzătoare a anului trecut, şi un profit net de 8,22 miliarde dolari, cu 24% mai mare.

Acesta este contextul în care ar trebui “citite” recentele declaraţii ale lui Tim Cook, directorul general al Apple, în primul interviu televizat acordat de la preluarea funcţiei de la Steve Jobs.

"Vrem să îmbogăţim vieţile oamenilor, nu doar să facem bani. Banii ar putea fi un rezultat secundar, dar nu sunt steaua călăuzitoare pentru noi", a afirmat  Cook, citat de Bloomberg. Ce-i drept, regăsim aceeaşi viziune (de business), publicată şi în autobiografia autorizată Steve Jobs, apărută anul trecut.

Întrebat despre modul în care compania este afectată de aşteptările ridicate ale clienţilor, Cook a replicat că Apple plasează oricum ştacheta şi mai sus."Este mai multă presiune care vine din interior decât cea care vine din exterior. Clienţii au aşteptări incredibil de ridicate de la noi. Noi am ridicat ştacheta şi mai sus", a mai spus şeful Apple.



×
Subiecte în articol: Apple Steve Jobs