x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Superlicitaţii marca Sandu, de la Comunicaţii

Superlicitaţii marca Sandu, de la Comunicaţii

de Alexandru Radescu    |    14 Apr 2010   •   00:00



Odată obţinute acordul şi semnătura premierului Boc pe halucinantul proiect de 500 de milioane de euro, eRomânia, mi­nistrul Comunicaţiilor pare de neoprit în cascada de licitaţii pentru "digitalizarea României".

Bugetul de stat va mai fi uşurat de aproximativ 1,5 milioane de euro (TVA inclusă) pentru echipamente IT şi software în cadrul unui dubios proiect pompos intitulat "Centrul Naţional de Supercomputing", ajuns la a doua licitaţie.

Forma prescurtată, sub care apare în acte, este "Supercomputing 2" şi este "ambalat" într-o frazeologie specifică acţiunilor ministrului Sandu: "Obiectivul general al proiectului îl reprezintă realizarea unei platforme hardware şi software consolidate, integrată cu echipamentele achiziţionate în cadrul proiectului «Supercomputing 1», capabilă să monitorizeze şi să administreze o infrastructură informatică de dimensiuni mari".

Să reamintim că pentru prima fază (Supercomputing 1) au fost alocate peste 1,9 milioane de euro, licitaţia fiind câştigată, în urmă cu câteva luni, de Cybernet. Conform detaliilor publicate în Monitorul Oficial, acest sofisticat creier computerizat (Centrul Naţional de Supercomputing) va implementa şi gestiona o gamă largă de sisteme şi aplicaţii, de la combatarea criminalităţii economice la simulare nucleară şi socio-economică, de la testare soluţii IT la prevenirea şi minimizarea efectelor dezastrelor naturale. Deşi te duce gândul la o veritabilă instituţie, organigrama prevede doar opt angajaţi.

Din păcate, MCSI este incapabil să poarte un dialog cu societatea civilă sau să organizeze o conferinţă de presă în care să explice cum se va cheltui jumătate de miliard de euro în cadrul eRomânia. Aceeaşi abordare în legătură cu Centrul Naţional de Supercomputing: câteva vorbe aruncate în toamna anului trecut şi înşiruirea ameţitoare de fraze şi cifre din anunţurile pe e-licitatie.ro sau de prin comunicatele de presă.


500 MILIOANE DE EURO
În ceea ce priveşte eRomânia, MCSI a semnat contractele pentru două proiecte IT în valoare de peste 22 milioane de euro, cunoscute sub numele eRomânia1 şi eRomânia2. Pentru a vira banii către firmele care au câştigat cele două licitaţii, ministrul Comunicaţiilor se va folosi de rectificarea bugetară.

Pe scurt, statul varsă o sumă uriaşă pentru un portal cu informaţii despre localităţile din România, precum şi pentru "o platformă software cu ajutorul căreia beneficiarii finali să poată accesa online o parte din serviciile furnizate de autorităţi". O a treia licitatie (eRomania3) a fost amânată de mai multe ori, aceasta fiind estimată iniţial la 50 de milioane de lei.

×
Subiecte în articol: IT