x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Tehnologie - Electronicele de lux, o pasiune pentru romani

Tehnologie - Electronicele de lux, o pasiune pentru romani

de Alexandru Radescu    |    01 Mai 2007   •   00:00
Tehnologie - Electronicele de lux, o pasiune pentru romani

Cel mai mare ecran cu plasmă din lume, cu diagonala de 103 inci, este disponibil şi in Romania. Costă 60.000 de euro iar producătorul a vandut deja primul model.

O garsonieră pentru un monitor plasmă

Cel mai mare ecran cu plasmă din lume, cu diagonala de 103 inci, este disponibil şi in Romania. Costă 60.000 de euro iar producătorul a vandut deja primul model. Anul trecut la CERF, la standul Samsung, se putea admira cel mai mare monitor plasmă din Romania. Avea o diagonală de 80 de inci şi o rezoluţie 1,920 x 1,080 pixeli. Acum, supremaţia o deţine Panasonic care a adus şi in Romania modelul TH-103PF9EK cu o diagonală de 103 inci (2,62 metri). Are o rezoluţie HDTV de 1080p (progresiv) care oferă mai mult de 2 milioane de pixeli (1.920 x 1.080) şi cantăreşte peste 210 kilograme.

In ceea ce priveste preţul, cei interesaţi trebuie să scoată din buzunare aproximativ 60.000 de euro. Nu vă grăbiţi să spuneţi că nu se vor găsi cumpărători deoarece acest prim model a fost deja "adjudecat". Din motive lesne de bănuit, reprezentanţii Panasonic Romania nu au dorit să dezvăluie identitatea cumpărătorului. In ceea ce priveşte modelul de 80 de inci adus de Samsung, achiziţionarea sa se face prin comandă. După cum ne-au spus reprezentanţii romani ai companiei coreene, pană in prezent nu s-a vandut aici nici un model. Monitoarele Samsung cu cea mai mare diagonală vandute pe piaţa romanească sunt cele de 63 de inci.

TEHNOLOGIE. Realizarea ecranului cu diagonală de 103 inci a implicat depăşirea unor probleme tehnologice legate de menţinerea unei calităţi inalte a imaginii, pe toată suprafaţa ecranului. Inginerii au dezvoltat un nou tip de perete despărţitor şi al unui nou tip de fosfor pentru aceste ecrane de mari dimensiuni. Peretele despărţitor previne interferenţele dintre celule adiacente, astfel incat să poată produce imagini clare. O dată cu apariţia playerelor şi filmelor in format Blu ray, monitoarele cu diagonale mari (nu neapărat de 100 de inci) vor fi tot mai căutate, iar preţurile mai scad şi la plasme, şi la LCD-uri.

×
Subiecte în articol: IT inci