x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget TELECOM - Fanii Linux pariază pe G1

TELECOM - Fanii Linux pariază pe G1

de Mihai Manole    |    21 Oct 2008   •   00:00
TELECOM - Fanii Linux pariază pe G1

Apariţia G1 pe piaţa telefoniei mobile vizează două aspecte de bază: creşterea cotei de piaţă pentru terminalele cu platformă Linux, pe de-o parte, şi competiţia smartphone cu ecran tactil şi supremaţia iPhone, pe de altă parte.



Apariţia G1 pe piaţa telefoniei mobile vizează două aspecte de bază: creşterea cotei de piaţă pentru terminalele cu platformă Linux, pe de-o parte, şi competiţia smartphone cu ecran tactil şi supremaţia iPhone, pe de altă parte.

Telefonul G1 este construit pe platforma Linux Android, concept iniţiat de Google şi produs de taiwanezii de la HTC. Lansarea de mâine este un moment în care sunt puse multe speranţe legate de ceea ce va însemna comunitatea Linux în domeniul dispozitivelor mobile. Google a atras în dezvoltarea Android mai multe companii: operatori, producători de telefoane mobile şi componente hardware etc. Cu toţii sub numele Open Handset Alliance.

Pentru incitarea comunităţii open-source, la sfârşitul anului trecut a fost lansată competiţia Android Developer Challenge, un concurs a cărui temă a fost dezvoltarea de aplicaţii pentru această platformă, punându-se la bătaie zece milioane de dolari pentru premii. Printre cele zece "produse" care au primit premiul cel mare s-au numărat aplicaţii mobile de e-commerce, un program care permite scanarea codului de bare al unui  produs şi returnarea celor mai bune preţuri online pentru acesta, aplicaţii de personalizare a fotografiilor sau programe de socializare online prin intermediul telefonului mobil.

Linux Mobile

Dar pe piaţă mai există şi LiMo (Linux Mobile), o organizaţie din care fac parte peste 50 de companii şi care şi-a propus crearea unui sistem de operare bazat pe Linux pentru telefoane mobile. După ce a reuşit să furnizeze o astfel de platformă pentru 23 de telefoane mobile, reprezentanţii LiMo consideră lansarea "Androidului" G1 drept o oportunitate pentru ca Linux sa devină cel mai utilizat sistem de operare în rândul terminalelor cu platforma "open source". Ultimele modele de acest gen fiind lansate de Panasonic (FOMA P706ie) şi Motorola (ROKR EM30).

Detalii tehnice

Realizat de taiwanezii de la HTC, G1 va fi disponibil în SUA, în reţeaua operatorului T-Mobile, şi va costa 179 de dolari cu un contract pe o perioadă de doi ani. Este un telefon cu ecran tactil, funcţionează în reţea HSDPA şi are şi conectivitate Wi-Fi. Vine echipat cu card de 1GB, iar camera foto are o rezoluţie de 3.15MP, dar nu filmează. Ca şi la iPhone, prin Bluetooth nu se pot transfera fişiere. În Marea Britanie, G1 ar trebui să ajungă în noiembrie, iar în alte filiale europene T-Mobile ar putea fi disponibil în primul trimestru din 2009. T-Mobile a înregistrat peste
1,5 mili-oane de precomenzi.

×
Subiecte în articol: IT mobile linux