x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Telefoane interactive

Telefoane interactive

de Mihai Manole    |    06 Mar 2008   •   00:00

Japonezii inventează noi tehnologii care să facă din relaţia om-celular una cât mai interactivă. Telefonul-robot şi telefonul-instructor sunt doar două exemple în acest sens.

 

Dacă telefonul mobil nu are destulă… personalitate, în curând acest aspect nu va mai fi o problemă. Un nou terminal va permite utilizatorilor nu numai să vorbească la telefon, dar chiar să comunice cu celularul. O companie japoneză va include în portofoliul său un model care se transformă într-un roboţel care poate întreţine o conversaţie, inspirat de un personaj dintr-un serial de televiziune, potrivit AFP. Telefonul oferit de Softbank Mobile va avea braţe şi picioare şi ecranul va afişa diferite expresii faciale, în funcţie de… starea aparatului. PhoneBraver, aşa cum a fost botezat, este produs de Toshiba şi va fi lansat în aprilie, aspectul legat de preţul de comercializare nefiind încă stabilit.

 

Comportament. Telefonul este echipat cu suficientă inteligenţă artificială pentru a deprinde destul de repede obiceiurile utilizatorului său. De exemplu, dacă se întâmplă ca acesta să sune frecvent la un anumit număr, din faţa afişată pe ecranul mobilului va ieşi un mesaj text de genul “O suni cam des zilele astea, nu?”, potrivit purtătorului de cuvânt al Softbank Mobile, Katsuhide Furuya. Utilizatorul unui astfel de terminal poate purta discuţii cu dispozitivul, folosindu-se replici simple. Acest aspect se mai află încă în cercetare, purtătorul de cuvânt al Softbank Mobile dând asigurări însă că celularul se va transforma într-un partener de conversaţie unic în lume. PhoneBraver nu se poate deplasa singur, braţele şi picioarele sale nefiind motorizate, telefonul-robot având în schimb încheieturile flexibile. Operatorul de telefonie, al treilea de pe piaţa japoneză, încearcă să atragă clienţi propunându-le terminale cu o estetică inedită, plănuind în acest sens, împreună cu Disney, lansări ale unor telefoane care să aibă ca model personaje precum Mickey Mouse.

 

Energii alternative pentru roboţi

“I-sobot” este considerat cel mai mic robot humanoid aflat în producţie, cu o înălţime de numai 6,5 inci. Recent, în cadrul unei expoziţii internaţionale, a fost prezentat un model al acestui robot care funcţionează pe baza bateriilor cu celule de combustibil (fuel cell). Spre deosebire de bateriile normale, celula de combustibil este o modalitate de obţinere a energiei electrice prin reacţiile chimice dintre două sau mai multe elemente care sunt astfel consumate, fiind necesară realimentarea celulei.

 

Tatuaje electronice, sub piele

Dacă ideea unui tatuaj nu vă tentează prea mult din cauză că vă temeţi că la un moment dat o să vă plictisiţi de el, s-a inventat un tatuaj care poate fi… stins. Este vorba despre un touch-screen care se implantează sub piele, care este practic un dispozitiv Bluetooth făcut din silicon ce funcţionează pe postul ecranului telefonului mobil. Gadget-ul este alimentat de… fluxul sângelui, glucoza şi oxigenul fiind transformate în electricitate printr-o celulă de combustibil. Dispozitivul poate fi stins prin apăsarea unui… punct de pe piele. Nu există încă planuri de comercializare a acestui tip de tatuajul electronic. 

 

Afecţiune pentru căţeii-robot

Roboţii sunt la fel de eficienţi precum câinii reali pentru a îndepărta sentimentul de singurătate şi pentru a determina sentimente de afecţiune. Într-un studiu al cercetătorilor Universităţii Saint Louis din Missouri, realizat în trei azile de bătrâni, au fost folosiţi un căţel real, pe nume Sparky, respectiv robotul-căţel AIBO, pentru a observa cum răspund bătrânii care interacţionează cu… patrupedele. Surprinzător, rezultatele demonstrează că ambele tipuri de parteneri au reuşit să ofere cam acelaşi grad de confort bătrânilor pe care îi vizitau, ţinându-le companie.

 

 

×
Subiecte în articol: tehno