WIRELESS..." />
x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Telefonie mobila vs telefonie wireless

Telefonie mobila vs telefonie wireless

de Alina Munteanu    |    24 Aug 2006   •   00:00

EVENIMENT > WIRELESS
Sub sloganul "Toata lumea poate vorbi gratis", oficialii de la Skype au anuntat ca vor lansa pana la sfarsitul verii o serie de telefoane mobile Wi-Fi pentru internet.
EVENIMENT > WIRELESS
Sub sloganul "Toata lumea poate vorbi gratis", oficialii de la Skype au anuntat ca vor lansa pana la sfarsitul verii o serie de telefoane mobile Wi-Fi pentru internet. Aparatele vor permite utilizatorilor de servicii Skype sa telefoneze fara sa fie conectati la calculator. Aflat in raza de acces a unei retele wireless ce nu necesita autentificare prin browser, telefonul va accesa contul si contactele utilizatorului Skype si va efectua apelul catre liniile telefonice obisnuite sau catre telefoane mobile cu Skype out. Pretul unui astfel de apel telefonic va fi identic cu cel initiat de pe un PC, a anuntat compania.

PIATA. Analistii economici sunt de parere ca piata pentru aceste telefoane se va dezvolta extrem de rapid, o data cu inmultirea hotspot-urilor Wi-Fi. Pentru utilizatorii acestei tehnologii, convorbirile sunt foarte ieftine. In plus, se pot folosi de acoperirea retelelor mobile pentru efectuarea convorbirilor. Conform ultimului raport al companiei Infonetics Research, vanzarile de telefoane Wi-Fi au crescut cu 116 procente intre 2004 si 2005, iar pentru 2006 se asteapta dublarea numarului de utilizatori. Richard Webb, analist la Infonetics Research considera ca piata va creste foarte mult o data cu inmultirea telefoanelor care incorporeaza ambele moduri de comunicare: Wi-Fi si GSM (sau 3G).

MODELE. Nokia a inceput deja testele pentru o serie de aparate ce vor permite utilizarea retelelor wireless simultan cu cele mobile. Testele se vor efectua in Oulu, un oras situat in nordul Finlandei, aproape de Polul Nord, si vor dura aproximativ doua luni, au anutat oficialii Nokia. Motorola a scos un prototip care opereaza in retele mobile si Wi-Fi. Modelul CN260 a fost testat in Columbia, suporta retele GSM si Wi-FI, iar apelurile Wi-Fi pot fi transferate catre reteaua GSM. In sens invers se pot directiona doar anumite apeluri. O varianta de telefon ar fi disponibila si la Samsung. Modelul SGH-P200 adaptat la retele mobile si Wi-Fi este deja disponibil pentru vanzare in Italia. Producatorii sai spun ca va fi introdus curand pe restul pietelor europene. Telefonul are capacitatea de a transfera o convorbire din modul wireless in cel mobil, este dotat cu camera de 1,3 megapixeli si cu player audio si video. Skype colaboreaza deocamdata cu Belkin, Edge-Core din cadrul Accton Technologie Corp, Netgear Inc si Standard Microsystems Corp. Telefoanele vor aparea pana la sfarsitul verii si vor costa intre 180 si 250 de dolari. Pe piata exista deja modele compatibile Wi-Fi create de companiile D-Link si SMC.

×
Subiecte în articol: wi-fi