x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Telefonul universal

Telefonul universal

de Alexandru Trelea    |    20 Apr 2006   •   00:00
Telefonul universal
EVENIMENT - TEHNOLOGIE DE VARF
Am testat pentru dumneavoastra un dispozitiv ce poate inlocui fara probleme telefonul mobil, laptop-ul si sistemul GPS: HP iPAQ hw6915. Are un sistem de operare Windows Mobile 5.0 Pocket PC Phone Edition, insotit de o tastatura QWERTY (cu toate literele alfabetului) capabila sa inlocuiasca stylus-ul in marea parte a timpului.

Are functii GSM, o camera foto de 1,3 mega pixeli si GPS. Pentru navigarea prin GPS, HP ofera pachetul software Tom Tom, cumparatorul putand ulterior sa beneficieze gratuit de harta detaliata a unei tari la alegere. Din pacate, Romania inca nu se numara printre tarile acoperite, insa avem informatii ca Tom Tom lucreaza de zor la o harta romaneasca pentru GPS, ce ar putea ajunge pe piata anul acesta. De asemenea, harta romaneasca pentru GPS a celor de la iGO ar putea deveni compatibila cu hw6915 in urmatoarele luni, ne-au declarat reprezentantii companiei.

Pe durata testului efectuat am folosit dispozitivul pe post de telefon mobil si, desi la inceput a fost greu de folosit, deoarece dimensiunile sale, de 7,1 x 1,8 x 11,8 cm si greutatea, de 175 g, il fac incomod de tinut la ureche in timpul convorbirilor, cu ajutorul headset-ului primit la cumparare am reusit sa inlatur aceasta problema. Pentru a putea beneficia cu si mai multa usurinta de aceasta facilitate a hw6915, va recomand utilizarea unui headset bluetooth.

iPAQ poate fi folosit pentru navigarea pe internet atat prin GPRS, cat si prin tehnologie wireless - in Bucuresti poti gasi cafenele, hoteluri, universitati care dispun de un punct de acces gratui la internet fara fir (Wi-Fi).

Marele sau atu este ca vine cu aplicatia Skype deja instalata. Asta inseamna ca poti folosi telefonul mobil pentru a sta de vorba cu prietenii care au programul Skype instalat pe calculator sau pe alt dispozitiv mobil.

Daca te conectezi la un hotspot (punct de acces la internet) gratuit, atunci costul pe minutul de convorbire este zero. Atunci cand esti in afara zonei de acoperire Wi-Fi, poti folosi tehnologia EDGE sau GPRS si platesti traficul de date in locul minutelor de convorbire.

Si Benq a prezentat la CeBIT modelul P51, un telefon similar cu iPAQ: are tastatura QWERTY si vine cu programul Skype gata instalat.
×