x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Televiziune online, conţinut romănesc

Televiziune online, conţinut romănesc

de Alina Radu    |    11 Aug 2007   •   00:00
Televiziune online, conţinut romănesc

In ultimul an, in peisajul media romănesc a apărut o intreagă serie de televiziuni online. Unele au propriul conţinut, altele colectează materiale video din diverse surse şi le organizează pentru internauţii "telespectatori".
• Bătălia high tech: LG KE850 Prada black vs GSM 1900



In ultimul an, in peisajul media romănesc a apărut o intreagă serie de televiziuni online. Unele au propriul conţinut, altele colectează materiale video din diverse surse şi le organizează pentru internauţii "telespectatori".


Tinde televiziunea online să inlocuiasca televiziunea tradiţională? In nici un caz. Posturile mai au de luptat pentru a-şi forma propriul public şi pentru a egala, cel puţin in diversitate, canalele tv deja existente. Totusi, televiziunea online este o alternativă care va caştiga teren datorită publicului ţintă şi tendinţei new media din ultima vreme. Ne-am inarmat cu o conexiune de internet prin cablu şi am ales pentru o scurtă analiză trei dintre televiziunile romăneşti care emit exclusiv online.


EVO TV. A fost lansat anul acesta, la jumătatea lunii aprilie. Accesănd www.evotv.ro poţi alege dintre căteva rubrici, precum News4Aliens, Exclusiv Evo, Bijou sau Tocilaru’. Materialele sunt creaţia Evo Tv, mergănd de la monden şi muzică, pănă la cinema şi emisiuni de divertisment, avănd ca ţintă publicul tănăr.

Din punct de vedere al streamingului (transmisiei), materialele se incarcă repede şi nu există probleme majore de buffering (perioade in care imaginea "ingheaţă" sau transmisia se intrerupe). Sunetul şi imaginea sunt, de obicei, clare, iar playerul, uşor de utilizat (Adobe Flash Player).

Din păcate, nu putem să nu remarcăm căteva lipsuri: fereastra playerului este ceva mai mică decăt cea de pe youtube.com, iar filmuleţele pornesc imediat ce pagina s-a incărcat. Nu există opţiunea de fullscreen şi, din această cauză, urmărirea materialelor devine dificilă. Mai ales că playerul nu este centrat, aflăndu-se in stanga ecranului, fapt care lasă in dreapta un spaţiu nevalorificat. Un alt neajuns este acela al programului.

Evo Tv se vrea o televiziune care va transmite şi materiale live, dar nu există nici un fel de informaţii cu privire la programul acestor transmisiuni. In final, se remarcă lipsa unei modalităţi de feedback, prin care vizitatorul să işi exprime părerea faţă de materialele difuzate.


LIBERTV. Cu acest post lucrurile stau puţin diferit. De data aceasta avem de-a face cu o colecţie impresionantă de filme, emisiuni, documentare şi podcasturi, unele dintre ele romăneşti. Sunt organizate intuitiv, iar designul siteului este unul inspirat. Noutatea constă in faptul că materialele pot fi descărcate, dar va trebui să instalezi Liber TV Player pentru a le reda ulterior. De remarcat rezoluţia foarte bună a transmisiei şi butonul de fullscreen. In plus, ai posibilitatea să controlezi subtitrările, acolo unde sunt disponibile.

Deocamdată, toate materialele sunt gratuite, dar pe viitor se plănuieşte adăugarea unor sectiuni accesibile contra cost. Ce ar lipsi? Un motor de căutare prin site, care să uşureze navigarea printre numeroasele materiale.


BRAINTV. Este cea mai "tănără" dintre cele trei, incepănd să emită pe 27 iunie. Nişa căreia işi propune să se adreseze este formată din oameni "inteligenţi, educaţi, cu bun gust, care evită telenovelele şi ultramegasenzaţionalul". Deocamdată, clipurile BrainTV se rezumă la interviuri pe diverse teme: Internet, Business, Publicitate şi Showbiz.
Comentariile care insoţesc fiecare material te ajută să-ţi faci o idee despre conţinut, astfel incăt alegerea să fie mai uşoară. Rezoluţia este bună, volumul puţin cam scăzut, iar streamingul - sacadat pe alocuri. Mai vrei căteva porţii de televiziune online? Incearcă www.arenatv.ro (dedicat jocurilor video), www.shocktv.ro (chestii mondene) sau www.metalheadtv.com (pentru rockeri).

×
Subiecte în articol: IT online