x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Toate apelurile vor fi inregistrate

Toate apelurile vor fi inregistrate

de Cristian Ionita    |    22 Sep 2006   •   00:00
Toate apelurile vor fi inregistrate

La 15 septembrie 2007, in Romania va intra in vigoare o lege prin care absolut toate apelurile telefonice, ba chiar si mesajele SMS vor fi inregistrate intr-o baza de date. Pe baza de mandat, autoritatile vor sti cine ne-a sunat, pe cine am sunat, de unde am sunat si cat am vorbit.

Potrivit unei directive europene, toate statele membre ale Uniunii Europene vor trebui sa inregistreze si sa stocheze timp de cel putin sase luni informatii legate de absolut toate convorbirile telefonice, indiferent daca e vorba despre telefonia fixa, telefonia mobila sau chiar apeluri VoIP (prin internet). Asta ar fi vestea proasa. Vestea buna este ca nu va fi inregistrata si discutia, doar informatiile legate de apel.

CONTRA TERORISMULUI. "Pentru fiecare apel telefonic se va retine de catre operator informatiile referitoare la initiator si locatia acestuia, destinatar si durata convorbirii, dar nu si continutul acesteia. Toate aceste masuri vin in sprijinul actiunilor de prevenire a actelor de terorism sau de alta natura", a declarat ieri ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy.

Potrivit ministrului, directiva va fi implementata la noi cel mai tarziu pana la finele anului 2007. Desi discutiile pe tema stocarii datelor legate de comunicatiile electronice au fost demarate cu cativa ani in urma, noile reglementari UE au aparut ca o reactie a autoritatilor europene la atentatele teroriste din Londra.

TERMENE. "Sub incidenta acestei directive va intra orice forma de comunicatii electronice, de la SMS-uri la telefonie pe suport internet", a explicat Nagy. Directiva europeana va intra in vigoare la 15 martie 2007 si fiecare stat membru UE o va transpune in legislatia nationala printr-un act normativ special. "Legea va stabili termenul de punere in aplicare a prevederilor directivei pentru fiecare tip de operator in parte. Probabil ca in cazul operatorilor de telefonie mobila termenul va fi de sase luni si de doi ani la furnizorii de servicii de internet", a estimat ministrul Comunicatiilor.

CLIENTI. Cei patru operatori de telefonie mobila pe piata locala au peste 15 milioane de clienti, la care se adauga aproape patru milioane de abonati RomTelecom, fara a-i lua in calcul pe utilizatorii de servicii de telefonie fixa furnizate de operatorii CATV.
La acestia se adauga cateva milioane de utilizatori de internet.

O MASURA FOARTE COSTISITOARE
Pentru aplicarea directivei UE privind stocarea datelor referitoare la comunicatiile electronice, operatorii de telefonie si furnizorii de internet vor avea cheltuieli suplimentare considerabile. Potrivit reprezentantilor operatorilor, in Romania, aceste costuri s-ar ridica la cateva zeci de milioane de euro anual. Anul acesta, la inceputul lunii martie au avut loc discutii preliminare intre operatori si Ministerul Comunicatiilor pe tema stocarii datelor. "Apreciem ca implementarea acestei decizii va atrage costuri considerabile", declarau atunci reprezentantii Orange. Reprezentantii RomTelecom estimau costuri suplimentare de 16 milioane de euro. Costurile legate de implementarea sistemului vor fi suportate de operatori, ne-a declarat Adrian Ionescu, directorul pentru comunicatii din cadrul MCTI. Pentru comunicatiile pe internet, termenul de implementare a directivei este 15 martie 2009. Va fi inregistrat IP-ul cu care intra fiecare utilizator si adresele cu care face schimb de informatii pe internet.
×
Subiecte în articol: IT internet