x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Tratatul ACTA, “îngropat înainte de vară”

Tratatul ACTA, “îngropat înainte de vară”

de Alexandru Radescu    |    28 Mar 2012   •   14:10
Tratatul ACTA, “îngropat înainte de vară”

Comisia pentru comert international a PE a decis sa nu mai trimita controversatul tratat interna]ional ACTA catre Curtea Europeana de Justitie, ci sa ia cat mai rapid o decizie. Parlamentul European va fi chemat sa se pronunte asupra tratatului in luna iunie, in contextul in care hotararea finala ii apartine.

"Este primul semn ca Parlamentul este pregatit sa respinga ACTA", a comentat social-democratul german Bernd Lange, spunand ca se asteapta ca acordul sa poata fi "ingropat inainte de vara".

Comisia Europeana a anuntat la 22 februarie intentia de a sesiza Curtea de Justitie a UE pentru a verifica daca acordul nu incalca drepturile fundamentale sub masca politicilor anti-piraterie digitala si anti-contrafacere. La presiunea societa]ii civile, mai multe state europene, printre care Germania, Polonia, Austria, Cehia, Romania si Slovenia, au suspendat pregatirile pentru ratificarea acordului.

"Propunerea lui David Martin (raportorul PE privind ACTA) de a transmite ACTA catre Curtea Europeana de Justitie ar fi intarziat in mod nejustificat luarea unei decizii asupra acordului. Ar fi fost necesare aproximativ 18 luni pentru a obtine opinia CEJ, la care s-ar fi adaugat timpul pentru dezbaterea ulterioara din Parlamentul European. In acest context, am votat, impreuna cu majoritatea colegilor mei, impotriva interpelarii Curtii de Justitie", a declarat europarlamentarul Sabin Cuta[.

"Consider ca motivele pentru a respinge Acordul sunt indeajuns de numeroase si de clare pentru a nu necesita opinia CEJ. Asa cum am mai declarat, limbajul permisiv al textului este interpretabil si poate duce la incalcarea drepturilor fundamentale ale cetatenilor. De asemenea, eficienta ACTA ar fi una redusa in contextul in care statele care cunosc cea mai mare amploare a fenomenului de contrafacere nu sunt semnatare'.

Comisia Europeana "cauta inainte de toate sa intarzie votul cu unul sau doi ani, timp in care presiunea populara si politica impotriva ACTA ar scadea", a apreciat reprezentantul verzilor Sandrine Belier, relevand ca, acum executivul poate sa decida de unul singur inaintea Curtii.

×
Subiecte în articol: europarlamentari jos acta! acta in pe