x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Ultra-portabilele

Ultra-portabilele

de Cristian Ionescu    |    04 Apr 2009   •   00:00
Ultra-portabilele

2009 se arată a fi un an al schimbărilor dinamice în piaţa de mobilitate, care vor consolida imaginea mobilităţii în ochii consumatorului final. Apariţia MID-urilor (Mobile Internet Devices), a Netbook-urilor şi a Tablet PC-urilor au format noul concept de mobilitate şi au contribuit la creşterea procentului de utilizare al internetului.



De la inventarea primului computer portabil destinat producţiei în masă în 1981, acestea au devenit treptat motorul pieţei de PC-uri, vânzările de ethnică de calcul fiind influenţate într-o mare măsură de segmentul mobilitate. Potrivit analiştilor, notebook-urile sunt de aşteptat să reprezinte în 2009 mai mult de jumătate din livrările globale de computere, (aproximativ 170 de milioane de unităţi).

Notebook-urile (mini-laptopuri), înregistrează o extindere importantă, utilizatorii care au deja un notebook preferând aceste dispozitive ca un al doilea computer. Motivele pentru care acestea sunt preferate sunt dimensiunile mai reduse decât un laptop şi aplicaţiile de bază, care sunt exact ceea ce un utilizator de internet foloseşte cel mai des. Potrivit DisplaySearch, peste 14 milioane de notebook-uri au fost vândute în 2008.

MID-URI
Mobile Internet Devices sunt cea de-a doua categorie importantă pe segmentul de mobilitate, fiind un punct de referinţă pentru dispozitivele Pocket-PC. Acestea au fost adoptate într-un număr semnificativ de utilizatorii cu un stil de viaţă modern şi dinamic, în mişcare permanentă. Foarte mulţi producători de astfel de dispozitive şi-au asigurat prezenţa pe piaţă pentru anul 2009 şi probabil că vom fi martorii unei dezvoltări importante a acestei pieţe, în multe zone geografice unde MID-urile nu existau recent.

Potrivit ABI Research, livrările de MID-uri vor creşte de la 10 milioane de unităţi în 2008, până la peste 200 de milioane în 2013. Acest lucru va fi determinat în principal de dezvoltarea de noi platforme tehnologice în domeniu, ca de exemplu Intel, care va lansa în perioada 2009/2010, noua platformă "Moorestown". Elementele nou-introduse în cadrul acestei platforme vor permite pieţei din ce în ce mai multe schimbări, producătorii de astfel de dispozitive anunţând deja pentru anul în curs şi cei următori, modificări importante în designul şi funcţionalităţile dispozitivelor mobile.

Dezvoltarea pieţei de mobilitate va aduce schimbări importante şi în alte domenii. În sănătate, Tablet PC-urile şi accesul wireless vor juca un rol foarte important în eficienţa cadrelor medicale, dispozitivele mobile permiţând accesul la dosarele medicale electronice ale pacienţilor într-un timp mult mai scurt. Piaţa de jocuri pentru dispozitivele mobile va suferi şi ea schimbări majore, aceasta fiind de aşteptat să crească de la 5,4 miliarde de dolari în 2008 la peste 10 miliarde de dolari în 2013.

SECURITATE
Dar să nu uităm un aspect extrem de important: pentru cei care au un dispozitiv mobil, perspectiva de a-l pierde sau de a fi furat este cel mai rău lucru care se poate întâmpla. Dar foarte puţini utilizatori se gândesc la consecinţele unei astfel de perspective. Pentru companii şi agenţii gurvernamentale care lucrează cu informaţii confidenţiale, pierderea unui astfel de dispozitiv poate avea urmări grave, dacă ar conţine informaţii confidenţiale.

Un studiu al Poneman Institute spune că mai mult de 50% din reprezentanţii companiilor care călătoresc deţin informaţii confidenţiale pe dispozitivul mobil, iar 65% dintre aceştia nu iau nici o măsură împotriva pierderii sau a furtului. Metodele de criptare a informaţiilor devin vitale. În următorii ani, numeroasele inovaţii pentru dispozitivele mobile vor oferi un nou nivel de funcţionalitate şi capacitate. Privind dincolo de 2009, tehnologia va schimba fundamental modul în care sunt folosite dispozitivele mobile, iar ideile standardizate cu care ne-am obişnuit, de genul "cât mă ţine bateria" vor deveni pure amintiri ale unei ere trecute.


ASUS UMPC R50


Dezvoltat pe platforma Intel Menlow, ASUS R50 este un Ultra Mobile PC cu ecran LCD tactil de 5,6 inci (1024x600), conectivitate HSDPA şi Wi-Fi/Bluetooth. Sistem de operare Windows Vista Business. Are şi cameră foto de 2MP, prelucrarea imaginilor se poate face "din mers" graţie unui editor Photo Navigator. Memoria DDR2 este de 1GB, iar capacitatea de stocare este de 32GB SSD. Printr-un sistem "mobile thater" şi cu ajutorul unui TV Tuner opţional, utilizatorii pot urmări programe TV în condiţiile oferite de Microsoft MCE.

Procesorul este Atom la 1.33GHz, integrează şi platformă GPS, iar greutatea totală este de 520 de grame. În ceea ce priveşte securitatea, R50 foloseşte cititor de amprente. Poate fi achiziţionat la preţul de 7.000 de lei.
Alexandru Rădescu

×
Subiecte în articol: IT mobile