x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Un CD cu o capacitate de 15.000 de ori mai mare decât a unuia obişnuit, inventat în România

Un CD cu o capacitate de 15.000 de ori mai mare decât a unuia obişnuit, inventat în România

de Rador    |    10 Ian 2013   •   12:02
Un CD cu o capacitate de 15.000 de ori mai mare decât a unuia obişnuit, inventat în România

Un Compact Disc pe care pot fi salvate de 15 mii de ori mai multe informaţii decât pe un CD normal este pe cale să fie produs în România. Fizicianul Eugen Pavel, inventatorul acestui suport de date, declară că pe cinci astfel de discuri ar putea fi stocată întreaga bibliotecă a Academiei Române, iar informaţiile ar rezista mii de ani.

E o sticlă cu nişte nanocristale fluorescente precipitate în interiorul materialului. Are două calităţi interesante: capacitatea de stocare, un milion de DVD-uri, într-un disc cu dimensiunea unui CD obişnuit, perioada de menţinere a informaţiei practic nelimitată, dar noi o estimăm la 5.000 de ani. Sistemele actuale generează mult mai multă informaţie decât se poate stoca. În momentul de faţă, pierdem enorm de multă informaţie. Toate instituţiile bancare, domeniul sanitar, justiţie şi toate celelalte nu au capacitatea de stocare a datelor şi selectează numai anumite bucăţi. Aplicaţiile spaţiale, unde jalea este mare, pentru că nu a existat posibilitatea să stocheze tot ce se înregistrează, au şi pierdut.

Realizator: Fizicianul Eugen Pavel i-a declarat reporterului Radio România, Liliana Nicolae, că această memorie va costa doar puţin mai mult decât un CD obişnuit, însă pentru producţia sa în masă este nevoie de investiţii în echipamente speciale.


×
Subiecte în articol: discuri inventii tehnologie