x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Un fel de eRomania, dar altfel: peste 141 milioane euro pentru informatizare

Un fel de eRomania, dar altfel: peste 141 milioane euro pentru informatizare

de Alexandru Radescu    |    29 Noi 2013   •   15:48
 Un fel de eRomania, dar altfel: peste 141 milioane euro pentru informatizare

Informatizarea în România, un alt sac fără fund. Dacă proiectul „eRomania” de 500 milioane euro (într-o primă etapă) iniţiat în schema Gabriel Sandu-Emil Boc a eşuat pe un traseu cu câteva licitaţii totuşi la bord, ideea grandios de scumpă de informatizării Românii trebuie cumva pusă în practică. Desigur nu una haotică, nu tenebroasă, ci transparentă, sănătoasă cu focus pe „interoperabilitatea” sistemelor informatice în slujba cetăţeanului...

Actualul ministru al Comunicaţiilor, Dan Nica (foto), a semnat azi contractele de finanţare prin fonduri structurale pentru 44 de proiecte pentru implementarea unor Registre Agricole Electronice în 36 de judeţe, cinci proiecte de e-guvernare şi trei proiecte de interoperabilitate. Valoarea totală a finanţării pentru cele 52 de proiecte este de 628.652.588,38 lei.

Contractele au fost semnate în urma evaluării cererilor de finanţare depuse de solicitanţi ca răspuns la apelurile lansate de Organismul Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale (OIPSI) în perioada aprilie-iulie 2013.

eAgricultura şi eGuvernare

În ceea ce priveşte Registrul Agricol  în format electronic, sistemele vor conţine o cantitate vastă de informaţii despre fiecare gospodărie din cuprinsul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, precum: numărul membrilor gospodăriei, suprafeţe, tipuri de culturi, şeptel, maşini, instalaţii, unelte. 

Pentru proiectele de eGuvernare au fost semnate cinci contracte cu o valoare totală a finanţării de 199.792.419,66 lei.

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică a semnat contractul pentru proiectul”Infrastructură de tip Cloud pentru Instituțiile Publice din România – ICIPRO„ pentru suma nerambursabilă 76.204.800,00 lei (aproximativ 17 milioane de euro).

Pentru ”Sistem informatic integrat pentru Oficiul Român de Adopţii – OR@” s-a semnat un contract în valoare de 28.208.691,30 lei; Serviciul Român de Informaţii a primit suma nerambursabilă de 96.998.940 lei pentru proiectul”Sistemul National de Protecţie a Infrastructurilor IT&C de Interes National Împotriva Ameninţărilor Provenite din Spaţiul Cibernetic”.



×