x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Următorul update pentru iOS va include un program menit să ne protejeze somnul

Următorul update pentru iOS va include un program menit să ne protejeze somnul

22 Ian 2016   •   13:47
Următorul update pentru iOS va include un program menit să ne protejeze somnul

Următorul update pentru programul de operare iOS, aparţinând Apple, va include o funcţie denumită Night Shift menită să-i ajute pe oameni să doarmă mai bine, decizie care a readus în discuţie modul în care telefoanele mobile şi tabletele ne pot tulbura somnul, conform unui material publicat de Live Science.

Există deja numeroase studii care au ajuns la concluzia că expunerea prelungită la o lumină albastră, strălucitoare, de tipul celei produse de ecranele LCD care echipează dispozitivele mobile moderne, poate afecta somnul utilizatorilor.

"Lumina albastră îţi distruge somnul pentru că îţi afectează ritmul circadian", susţine Anne-Marie Chang, neurolog şi expert în somn de la Universitatea Statului Pennsylvania. Chang a publicat un studiu în urmă cu un an în care avertiza că folosirea în cursul serii de dispozitive e-reader afectează somnul şi reduce calitatea odihnei nocturne, utilizatorii trezindu-se obosiţi în dimineaţa următoare.

Ritmul circadian este un ciclu natural de 24 de ore al organismului care controlează procese metabolice şi fiziologice la animale, plante, ciuperci şi chiar la unele bacterii. În cazul animalelor, acest ritm determină modelele de somn şi de hrănire, precum şi activitatea cerebrală, producţia hormonală şi regenerarea celulară.

Alte studii au indicat faptul că perturbarea acestui ritm duce la o creştere a riscului de îmbolnăvire. "Tulburarea acestui ritm biologic poate duce la probleme de sănătate cronice sau acute, printre care obezitate, diabet, cancer şi boli cardiovasculare", a subliniat Chang pentru Live Science.

La mamifere acest ritm este controlat de aşa-numitul ceas circadian - un grup de celule nervoase din hipotalamus denumite nuclei suprachiasmatici (SCN). Acest ceas al organismului poate fi influenţat de diverşi factori de mediu, dar în principal este afectat de lumină. Celule oculare specializate, denumite celule ganglionare retiniene, conţin o proteină sensibilă la lumină denumită melanopsină. Aceste celule comunică cu cele de tip SCN, transmiţând informaţii cu privire la nivelul de luminozitate al mediului.

Sub influenţa luminii celulele SCN opresc producţia melatoninei, hormonul somnului, în glanda pineală. Atunci când, spre exemplu, coboară înserarea, producţia de melatonină este reluată, iar organismul începe să se simtă obosit - semnalul pentru somn. În acest mod organismul coordonează ciclul somn-veghe cu alternanţa zi - noapte a planetei.

"Omul este un animal diurn şi astfel este activ în perioada de lumină din cele 24 de ore ale zilei şi doarme în perioada de întuneric. Însă atunci când suntem expuşi la lumină într-o perioadă de timp în care în mod normal nu am fi - adică în cursul nopţii când rămânem cu ochii în ecranul televizorului, al calculatorului sau al telefonului mobil - ritmul nostru circadian este perturbat şi trece automat pe starea de veghe", a precizat Chang.

Apple a anunţat însă că are în vedere dotarea sistemului de operare iOS 9.3 cu funcţia Night Shift care să-i ajute pe utilizatori să-şi facă "somnul de frumuseţe". Această aplicaţie se va folosi de ceasul dispozitivului şi de funcţia de geolocaţie pentru a determina când apune soarele şi modifică automat lumina display-ului în culori mai calde, în nuanţe roşiatice, până a doua zi la răsărit.

Apple nu este prima companie care se adresează acestei probleme - aplicaţii precum f.lux şi Twilight oferă capacităţi similare de mai mult timp, însă faptul că gigantul american a luat decizia de a le oferi utilizatorilor această funcţie de modificare automată a luminii ecranului semnalează o creştere a conştientizării potenţialelor efecte negative pe care le poate avea asupra sănătăţii folosirea în timpul nopţii a telefoanelor mobile inteligente sau a tabletelor.

Steven Lockley, neurolog şi expert în somn de la Harvard Medical School, a precizat la rândul său că dispozitivele mobile reprezintă nişte factori perturbatori majori pentru somn, în special pentru că, de obicei, sursa de lumină este ţinută foarte aproape de ochii utilizatorilor. El subliniază însă că orice fel de lumină, nu doar cea albastră are efectul de a ne transpune şi de a ne menţine în starea de veghe, afectând ritmul circadian al organismului.

"Aceste abordări nu elimină problemele provocate de dispozitivele electronice după apus, ci doar încearcă să le limiteze impactul, ceea ce este bine, însă evitarea completă a folosirii unor astfel de dispozitive cu câteva ore înainte de a te întinde pe pat este o soluţie mai bună", a susţinut el.

×
Subiecte în articol: ios Apple night shift