x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Viitorul identificării imaginilor

Viitorul identificării imaginilor

de Cristian Ionescu    |    14 Sep 2009   •   00:00
Viitorul identificării imaginilor
Sursa foto: /AFP/MEDIAFAX

De câte ori nu am auzit în jurul nostru despre prieteni, cunoscuţi întristaţi de faptul că au fotografii sau imagini despre care nu mai ştiu unde au fost făcute. De cele mai multe ori este aproape imposibil de ţinut minte locul, din cauza numelui sau a timpului relativ scurt petrecut în locul respectiv. Se lucrează la o soluţie în acest sens, un sistem de comparare a imaginilor, care va elucida astfel de "mistere".



Universul digital este haotic în proporţie de 95%, ceea ce înseamnă că fluxul de informaţii nu poate fi ordonat cu uşurinţă de programele convenţionale de calculator. Există însă mai multe moduri de a sugera sensul datelor nestructurate, iar un proiect de amploare pare a fi promiţător pentru dezvoltarea instrumentelor care să facă acest lucru posibil.

În colaborare cu un consorţiu format din mai multe state UE şi compania IBM testează SAPIR (Search in Audio-Visual Content Using Peer-to-peer Information Retrieval), un sistem de căutare şi comparare conţinut audio/video. Tehnologia de căutare permite utilizatorilor să extragă rezultate din baze de date de conţinut audiovizual fără a utiliza tag-uri ("etichete") pentru căutare. De asemenea, utilizatorii pot încărca imagini pe care le pot compara cu altele similare. Sistemul analizează totul, de la fotografii digitale până la fişiere video sau audio. Apoi sistemul indexează automat rezultatele şi oferă un rezultat aproximativ, bazat pe compararea fişierelor media. Potrivit readwriteweb.com, SAPIR are două componente: CoPhIR (Content-based Photo Image Retrieval) şi MUFIN IBM (Multi-Feature Indexing Network). Acestea se conectează la SAPIR, pentru extragerea de conţinut din arhiva Flickr, prin caracteristici de indexare, cum ar fi culoarea, structura culorii sau forma şi textura.

Limite

Totuşi, în acest moment, catalogul media este încă limitat, dar teoretic sistemul ar putea fi capabil să compare aproape orice folosind această tehnică. De exemplu, în cazul în care o vedetă poartă o pereche de ochelari de soare, putem scana imaginea ochelarilor ca să aflăm cine mai are la fel. Dacă suntem în căutarea numelui unui oraş, îl putem găsi doar printr-o simplă captură video a unui zid sau acoperiş. Putem să ne folosim chiar şi de autodiagnostic, putem compara fotografiile făcute de noi cu cele medicale, pentru a găsi informaţii despre afecţiunea de care suntem interesaţi. Utilizatorii pot alege, de asemenea, să combine termenii de căutare cu text suplimentar, pentru a detalia şi mai mult rezultatele de căutare. Ca şi în cazul căutărilor obişnuite, atunci când se ştie deja oraşul din fotografie, obţinerea unui rezultat mai exact este mult mai uşoară.

×
Subiecte în articol: IT