x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Viroza Sasser se intinde pe Internet

Viroza Sasser se intinde pe Internet

05 Mai 2004   •   00:00

Din SUA pana in Taiwan, via Finlanda, viermele Sasser a creat o adevarata psihoza. Spre deosebire de alti virusi, Sasser nu se raspandeste prin intermediul postei electronice, fiind suficienta o conectare la Internet a calculatorului vulnerabil.

ALEXANDRU RADESCU

Viermele si-a inceput epopeea in ziua de 1 Mai, iar alarma a fost data de producatorul american de antivirus Panda Software. In cateva ore, Sasser infestase deja cateva sute de mii de calculatoare. Infestarea duce la restartarea computerului de mai multe ori, exploatand o problema a sistemului de securitate al Windows 2000 si XP. Cu alte cuvinte, instalarea Sasser va permite rularea de coduri de la distanta si preluarea controlului asupra sistemului afectat de catre atacator. Pentru a se propaga, WORM_SASSER.A scaneaza la intamplare adrese IP (adresele prin care sunt identificate computerele pe Internet) pentru a gasi sisteme vulnerabile. Infectarea cu prima versiune a acestui vierme duce la o considerabila degradare a performantelor computerului, insa datele de pe calculator nu sunt afectate. Specialistii in antivirus sunt de parere ca versiunile ulterioare ale SASSER vor putea sa atace si datele utilizatorilor.

Psihoza mondiala

Foarte multe institutii din lumea larga au preferat sa-si inchida calculatoarele inainte de a suferi pagube de pe urma acestui virus. In Finlanda, banca Sampo, a treia ca marime din tara, si-a inchis 130 de birouri, ca masura preventiva. In Taiwan, Sasser a provocat inchiderea a unei treimi din oficiile postale din tara. Este vorba de calculatoarele din 1.600 de puncte de munca paralizate din cauza viermelui. Posturile ce televiziune taiwaneze au surprins cozi imense la oficii postale, multi clienti fiind „agitati", neintelegand despre ce este vorba. La putin timp dupa ce Sasser.A isi incepuse raidurile prin lumea PC-urilor a aparut si Sasser.B, care a „tulburat" mai ales computerele din Estonia, Malaysia si Turcia.

Softuri vulnerabile

Expertii din domeniul securitatii IT au detectat recent vulnerabilitati in soft-uri folosite in intreaga lume. Deja o „gaura" din programele Microsoft este exploatata de cateva programe automate, care scaneaza computerele companiilor. Este vorba de Microsoft MS04-011, care a fost declarata publica pe data de 13 aprilie. Alte vulnerabilitati au fost descoperite si in produsele de securitate Bitdefender AvxScanOnline ActiveX Control, IT Panda ActiveScan Control, precum si in RealPlayer/RealOne si Winamp. Conform celor de la Panda Software, viermele Sasser pare a fi un produs al hackerilor care raspandesc virusul Blaster, in timp ce ultima versiune Netscky.AC contine si un mesaj in care se vorbeste de virusul Sasser.

Viermele Sasser are preferinte

Softuri afectate de Sasser
  • Microsoft Windows XP
  • Windows XP Service Pack 1
  • Windows 2000 Service Pack 2
  • Windows 2000 Service Pack 3
  • Windows 2000 Service Pack 4

    Softuri neafectate
  • Windows XP 64-Bit Edition Version 2003
  • Windows Server 2003
  • Windows XP 64-Bit Edition Service Pack 1
  • Windows Millenium Edition
  • Windows ’98 Second Edition
  • Windows ’98
  • ×
    Subiecte în articol: IT windows sasser service pack