x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Virus care atacă hardul calculatorului

Virus care atacă hardul calculatorului

de Alexandru Radescu    |    27 Ian 2010   •   00:00
Virus care atacă hardul calculatorului

Win32.Worm.Zimuse.A provoacă pierderi majore de date, atacând o zonă vitală a hard disk-ului. BitDefender a dezvoltat un utilitar împotriva viermelui care atacă o zonă vitală a hdd-ului.



Potrivit experţilor BitDefender, noul malware combină compartamentul distructiv al unui virus cu mecanismul de răspândire al unui vierme.

Viermele Win32. Worm Zimuse.A este deghizat sub forma unui test de inteligenţă. Imediat ce acesta este executat, viermele va crea între 7 şi 11 fişiere-copii (în funcţie de variantă) în zonele critice ale sistemului Windows.

Unul din aspectele extrem de periculoase ale acestui vierme este faptul că prezenţa sa pe sistem nu poate fi depistată de către utilizatorii infectaţi. După 40 de zile de la infectare, utilizatorul computerului primeşte un mesaj de eroare.
După afişarea mesajului, sistemul nu va mai putea porni , deoarece sectorul de boot al hard disk-ului a fost compromis.


Utilitar pentru eliminarea virusului
Detectarea virusului este mult mai dificilă din cauză că acesta rămâne inactiv o perioadă mai lungă de la momentul infectării. Utilitarul de eliminare a acestui vierme poate fi găsit la :  http://www.zimuse.com/download/zimuse-removal-tool.exe

Potrivit experţilor BitDefender, malware-ul "Zimuse" combină compartamentul distructiv al unui virus cu mecanismul de răspândire al unui vierme.

Până în acest moment sunt cunoscute două variante (A şi B) ale viermelui Zimuse care este deghizat sub forma unui test de inteligenţă sau ca diverse arhive zip.

Imediat ce acesta este "executat", viermele va încerca să se răspândească pe mediile de stocare mobile ataşate calculatorului şi va rescrie Master Boot Record, o zonă vitală a hdd-ului, la 40 de zile de la infectare pentru varianta A şi 20 de zile pentru varianta B. "Testul de inteligenţă" se transmite prin e-mail-uri, site-uri torrent, DC hub-uri, si a altor servicii de partajare în reţea.

Utilizatorii care nu sunt siguri dacă sunt infectaţi cu acest vierme pot verifica starea calculatorului rulând utilitarul BitDefender QuickScan. Utilitarul de scanare este disponibil pe pagina web despre Zimuse (zimuse.com) sau la:  http://quickscan.bitdefender.com/

×
Subiecte în articol: redactie