x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Viruşii de mobil umflă facturile românilor

Viruşii de mobil umflă facturile românilor

de Alexandru Radescu    |    11 Dec 2012   •   18:04
Viruşii de mobil umflă facturile românilor
Sursa foto: Thinkstock

România este în topul ţărilor cu cea mai mare rată de răspândire a viruşilor de mobil ce urmăresc furtul de bani prin trimiterea de mesaje text la numere cu suprataxă, relevă raportul asupra cyber-ameninţărilor pe SO Android, realizat de compania de securitate informatică Bitdefender. Potrivit studiului, realizat în perioada ianuarie – decembrie 2012, din totalul detecţiilor de software periculos din Europa şi America de Nord, viruşii care apelează numere premium reprezintă 65%. Aproximativ 15% dintre aceştia au fost localizaţi în România, 16% în SUA 15%, în Franţa, 10%, în Marea Britanie, iar 9%, în Germania. Statisticile la nivel local relevă faptul că în timp ce mai mult de un sfert dintre viruşii de Android detectaţi pe terminalele din România fac parte din categoria celor care trimit sms-uri la numere cu suprataxă, aproape acelaşi procent sunt de tipul Trojan. FakeInst, care încercă să vândă utilizatorilor aplicaţii gratuite mizând pe neatenţia lor.

“În 2013 ne aşteptăm la o creştere mare a ameninţărilor informatice, proporţional cu numărul de persoane care îşi cumpără terminale cu Android’’, a declarat Cătălin Coşoi, Chief Security Strategist, Bitdefender.

Aproape 20% dintre ameninţările detectate pe sistemele de operare Android fac parte din categoria aplicaţiilor folosite de utilizatori pentru a-şi decoda telefoanele mobile. Deşi aplicaţiile în sine nu sunt periculoase, ele permit utilizatorilor să câştige drepturi depline asupra sistemului, iar aceleaşi privilegii ar putea fi folosite şi de atacatori pentru a câştiga accesul nerestricţionat asupra resurselor telefonului.

Şi experţii Kaspersky, companie rusă de securitate informatică, trag un semnal de alarmă în ceea ce priveşte înmulţirea ameninţărilor pe terminale mobile: datele companiilor stocate pe smartphone-uri şi tablete vor fi atacate la fel de frecvent cum sunt atacate computerele tradiţionale. Iar de atacuri complexe nu vor fi scutiţi nici posesorii de echipamente Apple.

×
Subiecte în articol: telefonie mobila virus informatic