x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Viziunea 2020: elevi şi proiecte software

Viziunea 2020: elevi şi proiecte software

de Eliza Popa    |    21 Iun 2008   •   00:00
Viziunea 2020: elevi şi proiecte software

În perioada 15-18 iunie, la Bran s-a desfăşurat cea de-a şasea ediţie a Concursului Naţional de Soft Educaţional Cupa Siveco 2008.

În perioada 15-18 iunie, la Bran s-a desfăşurat cea de-a şasea ediţie a Concursului Naţional de Soft Educaţional Cupa Siveco 2008.

 
Organizată de Siveco România, sub patronajul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, competiţia Cupa Siveco îşi pro­pune să îi promoveze pe creatorii de aplicaţii informatice cu caracter educaţional, elevi din învăţămîntul preuniversitar. Tema concursului din acest an, “Viziunea anului 2020”, a fost extrem de ofertantă şi le-a propus tinerilor dezvoltatori de software educaţional să îşi ima­gineze viitorul apropiat. De la portaluri de dirigenţie la jocuri educaţionale, de la arhitectură la prezentări impresionante ale modalităţilor originale de a învăţa cu ajutorul computerului sau de la animaţie la fizică cuantică, nici un subiect nu a fost prea dificil pentru concurenţi.

Abordările originale şi prezentările susţinute în cadrul finalei au impresionat juriul, care a avut o sarcină extrem de dificilă, încercînd să departajeze proiectele.

 
CÎŞTIGĂTORII. Echipa cîştigătoare este cea a Liceului de Informatică “Grigore Moisil” din Iaşi. Trofeul “Cupa Siveco 2008” a revenit elevilor Vlad Manea, Ionel-Andrei Albeşteanu, Vlad-Andrei Tudose, coordonaţi de profesorii Marinel Şerban şi Emanuela Cerchez care au prezentat lucrarea “Problema potrivirii şirurilor. Algoritmul KMP”. Prezentarea sus­ţinută, modul în care proiectul s-a încadrat în tema propusă, abordarea originală a viziunii anului 2020, precum şi calitatea excep­ţională a realizării tehnice au fost punctele forte care au făcut dife­renţa în vederea stabilirii cîşti­gătorilor. În cea de-a doua zi a evenimentului, peste 50 de elevi şi profesori din întreaga ţară, componenţi ai celor 11 echipe care s-au calificat în finală, alături de juriu, organizatori şi invitaţi speciali din Lituania au dezbătut într-o discuţie liberă viitorul educaţiei – aşa cum este văzut el de elevi şi profesori.

“Cupa Siveco – concurs naţional românesc de software educaţional – are un caracter unic şi într-adevăr sprijină efortul ţării dumneavoastră de a susţine informatizarea educaţiei. Lucrările pe care le-am văzut în această finală de concurs ar face invidioasă orice companie de profil. Ar trebui ca experienţa României în educaţia informatizată să fie mai bine popularizată în ţările europene şi poate mai ales în rîndul ţărilor care au aderat la UE în ultimii 5 ani. Sîntem încîntaţi că am avut ocazia de a fi prezenţi la această finală şi cu siguranţă vom folosi din experienţa dobîndită. Avem  nevoie de cunoştinţele României în acest domeniu”, a declarat Jolanta Daugirdiene, reprezentant al Ministerului Educaţiei din Lituania.

 
PREMII. Marele premiu ofe­rit de Siveco România constă, ca în fiecare an, în participarea echipei cîştigătoare la cel mai important tîrg internaţional de soft educaţional “Online Educa Berlin”. Pentru că toate proiectele înscrise în competiţie au fost valoroase, au fost decernate şi premii constînd în laptopuri oferite de Intel şi enciclopedii şi dicţionare oferite de Editura Litera International. Un premiu special a fost acordat celor mai tineri participanţi, de la Şcoala cu clasele I-VIII nr. 7 “Sfînta Maria” din Timişoara – Vlad Nicolae Vancea, Andrei Zait şi Alina Ignea, coordonaţi de profesorii Adriana Roman şi Vasile Roman. Echipa din Timişoara a impresionat prin elocinţa şi modalitatea de realizare a unui proiect complex.

“Educaţia reprezintă un domeniu de maxim interes pentru toate ţările care aspiră la crearea societăţii cunoaşterii. Noi ne-am propus să îi susţinem şi să îi promovăm necondiţionat pe tinerii elevi români care, din proprie iniţiativă, se implică în amplul proces de creare a mijloacelor educaţionale destinate viitoarelor generaţii”, a declarat Radu Jugu­reanu, AeL eContent Manager în cadrul Siveco România.

×
Subiecte în articol: IT siveco