x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Windows 7, între criza economică şi dezamăgirea Vista

Windows 7, între criza economică şi dezamăgirea Vista

de Alexandru Radescu    |    22 Oct 2009   •   00:00
Windows 7, între criza economică şi dezamăgirea Vista
Sursa foto: TOPSHOTS AFP PHOTO / TOSHIFUMI KITAMURA/

Microsoft a lansat azi, la nivel global, sistemul de operare Windows 7, în 12 limbi, urmând ca la începutul lunii viitoare să fie disponibil în alte 24 de limbi, inclusiv în română.



La aproape trei an după lansarea Vista, Microsoft aruncă pe piaţă noul sistem de operare Windows 7. După cum era de asteptat, se vorbeste despre un produs mai sigur, mai rapid (la boot-are, consum de resurse). De asemenea, vine cu facilităţi pentru ecrane tactile.

Foarte important, W7 este mai ieftin decât Vista, cel puţin în ceea ce priveste preţul e retail anuntat pentru piata americană: Home Premium la 200 de dolari sau 120 de dolari pentru cei care optează pentru un up-grade, trecere de la vechiul sistem de operare. Conform BBC, pentru piaţa britanică, W7 costă 80 de lire sterline (aprox. 132$) până la sfârşitul anului, iar de la 1 ianuarie 2010 se va scumpi cu 20 de lire (165$).

Avertisment de CEO
Pe la începutul lunii octombrie, directorul executive Microsoft Steve Ballmer declara că lansarea sistemului de operare Windows 7 va contribui doar în mică măsură la creşterea cererii pe piaţa computerelor personale.
“Va exista o creştere a vânzărilor de PC-uri, dar probabil că nu va fi semnificativă", spune Ballmer intr-un interviu acordat agentiei Reuters. Pe de altă parte, se estimează că şase din fiecare zece companii americane intenţionează "să sară peste" Windows 7, din cauza reducerilor de cheltuieli şi temerilor legate de compatibilitatea noului sistem de operare cu software-ul şi computerele deja achiziţionate, conform unui sondaj efectual în luna iulie de firma americană ScriptLogic, la care au participat 1.000 de companii.

Speranţele filialei româneşti
La finele lunii iunie, directorul general al Microsoft România, Călin Tatomir, declara că Windows 7 se va vinde de 3-4 ori mai bine în România decât varianta Vista.
"În România, sistemul de operare care domină piaţa, cu o cotă în jur de 50% este XP. Windows 7 se va vinde de 3-4 ori mai bine decât Vista şi va acoperi 70-80% din piaţă. Rata de adopţie este extrem de rapidă", spunea la acea dată Tatomir, citat de Mediafax. De asemenea, oficialii filialei din România declarau că noua versiune de Windows va beneficia de cea mai solidă campanie de marketing din istoria lansărilor de acest tip.



×
Subiecte în articol: vista criza economica windows 7