x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Utilizare revoluţionară a routerului wireless. Te înţelegi prin semne cu aparatele

Utilizare revoluţionară a routerului wireless. Te înţelegi prin semne cu aparatele

05 Iun 2013   •   17:19
Utilizare revoluţionară a routerului wireless. Te înţelegi prin semne cu aparatele

Cercetătorii de la Universitatea din Washington spun că au descoperit o metodă de a detecta gesturile oamenilor analizând felul în care sunt reflectate undele semnalelor wi-fi care se lovesc de ei, o aplicaţie care ar putea fi folosită la controlarea aparaturii electronice printr-o serie de mişcări.

Denumit deja "WiSee", sistemul a fost prezentat de cercetătorii universităţii drept o alternativă "mai simplă şi mai ieftină" a tehnologiei Kinect.

Pentru că gesturile pot fi detectate atâtat timp cât o persoană este în raza de acoperire wi-fi, cercetătorii spun că "WiSee" este mai practic decât Kinect, de exemplu, unde trebuie să fi în raza vizuală a unei camere video pentru a putea interacţiona cu aparatura.

"De exemplu, folosind o simplă mişcare a braţului, un utilizator poate controla volumul muzicii în timp ce face duş, poate schimba cântecul combinei din living în timp ce găteşte în bucătărie sau poate regla centrala termică în timp ce stă în pat", a declarat autorul principal al cercetării, Shyam Gollakota.

Echipa de cercetători spune că un router wireless poate fi folosit pentru a detecta perturbările semnalelor wi-fi atunci când acestea se reflectă ca urmare a mişcării unui corp. Utilizând un software dedicat, cercetătorii spun că pot distinge nouă tipuri diferite de mişcări tipic umane, precum împingerea, aruncarea unui pumn, o mişcare circulară a braţului sau mişcarea unui picior.

Pentru a încerca sistemul, echipa l-a testat mai întâi într-o încăpere de birouri, apoi într-un apartament cu două camere. Potrivit cercetătorilor, sistemul a detectat corect 846 din 900 de gesturi încercate, având deci o rată a acurateţii de 94%.

Gesturile au fost detectate şi atunci când utilizatorii se aflau în altă cameră decât cea în care era plasat routerul wireless, adică atunci când semnalele wi-fi au trecut în prealabil printr-un perete.

Pentru ca aparatura electronică să nu se declanşeze ca urmare a unor gesturi involuntare ale utilizatorilor, cercetătorii au dezvoltat un sistem de parolare a sistemului "WiSee". Parola constă într-o serie de gesturi care trebuie repetate de patru ori pentru ca sistemul să poată fi activat. 

WiSee

×
Subiecte în articol: wisee kinect router wireless semnal wifi