x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget Zeci de milioane de internauţi, victime ale furturilor de date online

Zeci de milioane de internauţi, victime ale furturilor de date online

19 Oct 2009   •   00:00

Infractorii din mediul online câştigă milioane de euro convingându-i pe utilizatorii de Internet să descarce softuri antivirus false, operaţiune care le permite să le fure acestora datele de pe cardurile bancare, potrivit experţilor în domeniul securităţii pe Internet, citaţi de BBC News Online.

Specialiştii au identificat 250 de versiuni de astfel de alerte, câştigul infractorilor fiind estimat la circa 750.000 de lire sterline pe an (820.000 de euro). Aceştia folosesc de regulă alerte similare cu cele originale ale companiilor producătoare de astfel de softuri şi se autoactivează la accesarea altor site-uri, avertizând asupra riscului computerului de a se infecta cu un virus.

La accesarea aplicaţiei, utilizatorii sunt direcţionaţi către alte site-uri de unde sunt invitaţi să descarce versiuni false de antivirus în schimbul unei taxe de circa 60 de lire (81 de euro). Potrivit Symantec, peste 40 de milioane de persoane au căzut victime acestei escrocherii în ultimele 12 luni.

"În mod evident, pierzi bani, dar dincolo de asta, dacă efectuezi tranzacţia online le oferi detaliile cardului de credit şi alte detalii personale (...) , pe care vor încerca să le folosească sau le vor vinde altora", a precizat un oficial al companiei de monitorizare.

Potrivit raportului efectuat de Symantec pe baza informaţiilor strânse din iulie 2008 până în iunie 2009, 43 de milioane de persoane au căzut victime acestor infracţiuni, acestea fiind greu de anchetat întrucât sumele implicate sunt foarte mici.

×
Subiecte în articol: IT online date furt