x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Un sfert dintre companiile atacate cibernetic activează în industria de petrol şi gaze

Un sfert dintre companiile atacate cibernetic activează în industria de petrol şi gaze

30 Iun 2017   •   14:17
Un sfert dintre companiile atacate cibernetic activează în industria de petrol şi gaze

Jumătate dintre ţintele malware-ului de criptare ExPetr sunt organizaţii industriale, iar un sfert din total sunt companii din sectorul de petrol şi gaze, potrivit unui comunicat al laboratorului rus Kaspersky, remis, vineri, AGERPRES. 

Lista include companii din domeniul electricităţii, transportului, al logisticii şi din industria de petrol şi gaze. 

"În acest moment este greu de spus dacă ExPetr vizează în special o industrie anume sau dacă a lovit întâmplător atâtea companii industriale. Totuşi, acest malware ar putea opri cu uşurinţă funcţionarea unei unităţi de producţie pentru mai mult timp. De aceea, acest atac este un exemplu atât de grăitor că organizaţiile industriale ar trebui să îşi ia măsuri de protecţie eficiente împotriva ameninţărilor cibernetice", a declarat Kirill Kruglov, security expert la Kaspersky Lab, citat în comunicat. 

Răspândirea ExPetr a început pe 27 iunie. Acest malware a atacat cel puţin 2000 de ţinte - majoritatea fiind organizaţii din Ucraina şi Rusia. Au fost înregistrate atacuri şi în Polonia, Italia, Germania, Marea Britanie, China, Franţa, România şi alte ţări. 

ExPetr este un malware de criptare. Atunci când infectează computerul unei victime, criptează hard drive-ul şi face computerul inoperabil, afişând un mesaj în care solicită o răscumpărare. 

După cum au descoperit recent cercetătorii Kaspersky Lab, ExPetr este construit în aşa fel încât decriptarea este imposibilă, chiar dacă se plăteşte răscumpărarea. Pentru companiile industriale şi infrastructură critică, efectele unui atac reuşit cu ajutorul acestui malware ar putea fi devastatoare. 

Kaspersky Lab a confirmat că acest malware are în comun elemente de cod cu Petya şi foloseşte instrumente PsExec. Are, în schimb, o funcţionalitate total diferită de Petya, de aceea a fost denumit denumit ExPetr. Soluţiile Kaspersky Lab detectează această ameninţare.

Sursa:  www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: companii atac cibernetic petrol gaze