x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Uniunea Europeană investeşte în cele mai rapide calculatoare din lume

Uniunea Europeană investeşte în cele mai rapide calculatoare din lume

11 Ian 2018   •   19:05
Uniunea Europeană investeşte în cele mai rapide calculatoare din lume

Uniunea Europeană plănuieşte să cheltuiască un miliard de euro pe supercomputere care să ajute la cercetarea în privinţa inteligenţei artificiale şi în lupta cu schimbările climatice, scrie The Independent.

Oficialii de la Bruxelles au afirmat că Europa “a rămas în urmă” cu supercomputerele, astfel încât nici măcar un singur model din cele 10 cele mai bune din lume nu se află în Uniunea Europeană.

Comisia Europană propune ca suma pentru aceste sisteme să fie alocată din viitorul buget al Uniunii Europene, cu scopul de a construi două calculatoare de clasă mondială capabile să facă 1.000.000.000.000.000.000 de calcule pe secundă şi alte două calculatoare cu rază mijlocie aflate în dezvoltare.

Fondurile vor fi alocate şi pentru dezvoltarea viitoarelor calculatoare mai rapide decât orice altceva existent deja, cât şi pentru infrastructură, pentru a face posibilă transportarea între statele membre.

Cel mai rapid computer din lume este Sunway TaihuLight, care se află în China şi care are peste 10 milioane de nuclee. Comparativ, majoritatea calculatoarelor au între două şi opt nuclee.

×