x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Paradisul verde

Paradisul verde

de Oana Georgescu    |    18 Noi 2007   •   00:00
Paradisul verde

Orice ţară africană pe care o vizitezi te surprinde şi prin modul de a fi şi de a se comporta al locuitorilor, care au chiar şi acum aceeaşi cugetare preferată:

Zimbabwe - O posibilă destinaţie preferatăÂ



Orice ţară africană pe care o vizitezi te surprinde şi prin modul de a fi şi de a se comporta al locuitorilor, care au chiar şi acum aceeaşi cugetare preferată:

"Cănd au venit albii, ei aveau Evanghelia, iar noi pămăntul; acum noi avem Evanghelia, iar ei au pămăntul...".

Â

"Elephant Hills Resort" din Victoria Falls este un resort a cărui suprafaţă o parcurgi in vreo trei zile, iar terenurile de golf şi squash sunt incluse in circuitele mondiale profesioniste. Chiar dacă statele africane şi-au căştigat independenţa, iar coloniştii au plecat, mulţi "albi" (europeni şi americani) continuă să deruleze afaceri profitabile in ţările continentului negru.

Cu toate că eroismul şi curajul marilor exploratori sunt umbrite şi uneori asimilate cuceririlor coloniale făcute - aşa cum spunea Mark Twain - "cu Biblia intr-o mănă şi mitraliera şi biciul in cealaltă", Zimbabwe este străjuită de statuia celui mai mare explorator al tuturor timpurilor, aflată chiar deasupra Cascadei Victoria, pe care el a descoperit-o la 17 noiembrie 1855. "In aceste locuri s-a stins la 1 mai 1873 David Livingstone, marele iubitor al Africii şi popoarelor ei" - scrie pe soclu cu litere de-o şchioapă.

Â

Cuceritorul. Poate ar trebui să vorbim un pic despre Livingstone (1813-1873). Medic scoţian, misionar şi explorator al Africii Centrale şi de Est, a devenit celebru datorită eforturilor deosebite din timpul vieţii şi a luptei sale impotriva sclaviei. A murit in Zambia, iar inima sa a fost ingropată sub un arbore "mvula", aproape de locul morţii, iar trupul şi jurnalele sale de călătorie au fost transportate pe braţe mii de kilometri, din Zambia pănă in Anglia, de căţiva dintre oamenii săi credincioşi, pentru a fi ingropate la Westminster Abbey. Campaniile desfăşurate de el au contribuit decisiv la abolirea sclavieiin Africa de Est, fapt realizatin 1873.

Supranumită "Fumul urlător" sau "Perla continentului african", Cascada Victoria este singura denumire geografică introdusă pe harta Africii de cel care, din respect pentru tradiţiile, cultura şi obiceiurile popoarelor indigene, prelua şi menţinea inventarul toponimic local, introducăndu-l in patrimoniul ştiinţei geografice universale. Este unul dintre puţinele nume care a fost păstrat, in condiţiile in care atătea denumiri, mai ales cele patronimice date de colonişti, au fost schimbate de statele independente. Este un nume care face din Zimbabwe "Paradisul verde" din inima Africii australe, destinaţia preferată a turiştilor din toată lumea.

Â

Friptura de crocodil. Turiştii preferă restaurantele cu specific local cu programe folclorice, unde pot mănca preparate tradiţionale. Friptura din carne de crocodil sau frigăruile cu bucăţele din pulpă de antilopă impala sunt excelente şi se prepară pe loc, in faţa clientului. Batalul la proţap invărtit in mijlocul restaurantului printre mese face parte din show-ul oferit seară de seară. Se mănăncă cu garnitură de legume, orez sau cous-cous. Varietatea de sosuri, legume şi fructe exotice este impresionantă.

Aflat aproape de Tropice, Zimbabwe are şansa unei vegetaţii luxuriante, iar ploile contribuie la impresionantele culturi de orez sau la bogăţia fructelor exotice pe care le poţi consuma tot timpul anului. Papaya, mango, licii, fructul pasiunii, fructele de cactus, ananasul şi bananele se găsesc la discreţie şi sunt foarte ieftine. Zimbabwe a fost, este şi va rămăne un paradis gastronomic, asemeni oricărei ţări care investeşte in industria turismului. Şi care căştigă din belşug. In fiecare an. Deşi se pare că in "economia" economiei naţionale acest aspect nu se mai observă ...

Â

,,Aceasta este priveliştea cea mai incăntătoare pe care am văzut-o in toată Africa. (...) O coloană de vapori de aproape 70 de metri se ridica din cascadă, luănd, in partea superioară, culoarea unui fum negricios"

David Livingstone

×
Subiecte în articol: fotograf in jurul lumii