x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Armeanca

03 Sep 2007   •   00:00

Zareh şi Anda au fost vecini de cartier. Ulterior, el i-a devenit duhovnic şi a cununat-o cu Dan Tufaru.

Destinul a făcut ca Zareh Baronian, la ora actuală arhimandrit mitrofor al Bisericii Armene din România, şi Anda Călugăreanu să copilărească in acelaşi cartier. In perioada interbelică şi pănă la instalarea comuniştilor la putere, Calea Moşilor şi căteva străduţe din zonă adăposteau zeci de familii de origine armeană.

VECINII

 "Amăndoi ne-am născut pe Calea Moşilor, colţ cu Romană, actualmente Mihai Eminescu. Casele părinteşti au fost demolate, şi astfel ne-am indepărtat vreme de mulţi ani. Anda avea două mătuşi şi un unchi - din familia Tartakian - care erau prieteni cu părinţii mei. Ulterior, aceştia au plecat la New York", povesteşte arhimandritul mitrofor Zareh Baronian, fost vicar administrativ al Episcopiei Armene din Romănia. Anda Călugăreanu era doar pe jumătate armeancă, după mamă. Bună enoriaşă, artista frecventa Biserica Armenească de pe Bulevardul Carol, locaş unde a şi primit Sfănta Taină a cununiei cu primul său soţ, actorul Dan Tufaru. "Ţin minte ca astăzi, deşi au trecut 40 de ani de atunci - se intămpla in 1967, şi eram preot tănăr. Anda incepuse deja să se lanseze, Dan Tufaru era un actor cunoscut. La acea vreme, intre ei era o relaţie de perfectă armonie. Au dat naştere unui copil, Ioana, care are trăsături de armeancă. Parcă ar fi tatăl armean, şi nu mama", continuă teologul.

DRAME

Duhovnicul povesteşte că s-a intristat la aflarea veştii că mariajul celor doi s-a destrămat. Aceasta nu a fost decăt prima mare dramă a vieţii Andei, aşa cum a fost percepută de părintele Zareh Baronian: "Am fost alături de ea atunci cănd şi-a pierdut mama şi mai tărziu, in 1989, cănd o boală necruţătoare i-a răpit din această lume sora, Ileana Marin, fostă Călugăreanu. Sora Andei era medic, o fiinţă deosebită, o inimă largă, mamă exemplară a doi copii".

"Insă momentul tragic a fost cel al despărţirii mele de ea, al despărţirii ei de noi, de lume. In august 1992 primesc vestea morţii Andei Călugăreanu. Am fost invitat să oficiez slujba de inmormăntare, alături de părintele Galeriu. N-am văzut un om, tănăr sau bătrăn, neinlăcrimat in toată mulţimea care a fost la inmormăntare. Intămplarea a făcut ca in 2003 să merg la Cimitirul Bellu şi să văd o mulţime de oameni. M-am apropiat şi am citit pe cruce numele lui Dan Tufaru", spune preotul Zareh Baronian, inchizănd sipetul cu amintiri.

 

"Ca preot armean ortodox eram măndru să ştiu că in muzica uşoară erau armence, precum Anda Călugăreanu, Anca Agemolu, stabilită in Germania sau Corina Chiriac. Le eram prieten de familie şi duhovnic"

Zareh Baronian teolog armean

×
Subiecte în articol: zareh baronian