x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Drumul vinului uneşte trecutul şi viitorul

0
Autor: Simona Chiriac 23 Iul 2008 - 00:00

La poalele Munţilor Apuseni şerpuieşte domol "Drumul Vinului", străbătînd trei oraşe şi zece comune cu veche tradiţie viniviticolă. La Cricău şi Bucerdea Vinoasă, acest drum se suprapune cu un altul, "Via Magna", vechiul drum roman al vinului. Nu întîmplător, căci atît Cricăul, cît şi Bucerdea Vinoasă s-au dezvoltat la umbra cetăţii de la Piatra Craivii, sau Apoulon, aşa cum o numesc istoricii. Cetatea, descoperită de arheologi în 1960, avea ziduri puternice, groase de 3 metri, aşezate direct pe stînca nivelată. Pînă la cucerirea ei de către romani, Apoulon a reprezentat un important centru comercial, cultural şi religios.



La poalele Munţilor Apuseni şerpuieşte domol "Drumul Vinului", străbătînd trei oraşe şi zece comune cu veche tradiţie viniviticolă. La Cricău şi Bucerdea Vinoasă, acest drum se suprapune cu un altul, "Via Magna", vechiul drum roman al vinului. Nu întîmplător, căci atît Cricăul, cît şi Bucerdea Vinoasă s-au dezvoltat la umbra cetăţii de la Piatra Craivii, sau Apoulon, aşa cum o numesc istoricii. Cetatea, descoperită de arheologi în 1960, avea ziduri puternice, groase de 3 metri, aşezate direct pe stînca nivelată. Pînă la cucerirea ei de către romani, Apoulon a reprezentat un important centru comercial, cultural şi religios.

Vinuri străvechi

Dealurile aflate în imediata apropiere a cetăţii erau ocupate de culturi de viţă-de-vie din care, la lăsarea toamnei, dacii făceau vin. Conform mărturiilor menţionate pe una dintre tăbliţele cerate de la Alburnus Maior, cu ocazia sărbătorilor de primăvară (prilej de veselie şi petreceri) minerii care lucrau în minele aurifere primeau vin obţinut din viile din zona Bucerdea Vinoasă. Cuvintele "butuc", "strugure" şi "curpen" sînt cuvinte dacice care s-au păstrat pînă astăzi în vocabularul limbii române, fiind demonstrată astfel afirmaţia că viticulutura este una dintre cele mai vechi ocupaţii ale zonei.

Mai tîrziu, în secolul al XVI-lea, cronicarul Veracsics gustă din vinul locului şi-i apreciază calităţile, scriind chiar că "sînt aşa de bune la gust, încît nu mai doreşti nici vinul din Campania (Italia) şi chiar comparîndu-le între ele îţi plac mai mult acestea". Acest vin s-a aflat la loc de cinste şi la curtea princiară de la Alba Iulia, Bucerdea Vinoasă (atestată documentar în 1238) fiind unul dintre domeniile care aveau menirea de a oferi vin spre descreţirea frunţilor oaspeţilor.

Tehnici

De la culegerea primelor boabe de strugure şi pînă la închiderea vinului în butoaie, fiecare gest are rostul şi simbolistica lui. Timpul culesului era precedat de un obicei popular numit "hăidău" – o mare petrecere la care participau fiii satului, care avea rolul de a atrage bogăţia asupra viitoarei recolte. Acelaşi nume îl poartă şi un dans popular, ale cărui mişcări parcă ilustrează drumul pe care-l parcurge strugurele de la lumină către întunericul pivniţelor.

Acum, ca şi în trecut, la răsăritul soarelui, cînd roua încă mai adastă pe frunze, gospodarii pornesc spre vie. Culesul strugurilor se opreşte la amiază, pentru că ciorchinii devin prea calzi, iar gustul vinului ar fi viciat. (Înainte de apariţia teascului, strugurii erau puşi în saci de cînepă cu ţesătură rară – numiţi "saci de călcat" – şi apoi erau zdrobiţi în picioare). Ciubărele pline cu must se golesc în butoaie şi se lasă la fermentat pînă la mijlocul iernii. După ce se trage de pe drojdie, vinul devine "bun de băut" şi rămîne la adăpostul cramei sau al pivniţei, urmînd să însoţească toate marile momente de trecere: naştere, botez, căsătorie şi moarte.    

Reînvierea trecutului

Chiar dacă această zonă viticolă nu mai este la fel de prosperă ca acum un secol, urmaşii dacilor şi-au propus să-i readucă strălucirea de odinioară. Primul pas a fost repunerea în circulaţie a cramei construite în 1760 (conform inscripţiei aflate pe un fronton al unei ferestre). Lungă de 26 de metri şi lată de 9 metri, crama a găzduit cu ocazia Festivalului Cetăţilor Dacice primele butoaie cu vin (Fetească Regală, Riesling, Sauvignon Blanc, Traminer, Busuioacă, Muscat Ottonel), din care au putut degusta toţi gospodarii satului care au coborît treptele în "lumea vinului". Păstrător al vechilor tradiţii este şi Muzeul Etnologic şi Religios, înfiinţat în 1995 de către Preotul paroh Nicolae Bolea, şi care cuprinde ceea ce am putea numi "zestrea satului", de la unelte folosite pentru producerea vinului, războaie de ţesut, articole de mobilier, ustensile casnice pînă la icoane, cărţi vechi,  fotografii şi mărturii scrise ale vieţii cotidiene. "Toate obiectele care se găsesc ca fond documentar şi de patrimoniu aparţin în bună parte localnicilor, iar cele de natură religioasă bisericii. Fiecare consătean se mîndreşte cu el şi, atunci cînd are un oaspete sau un eveniment în familie, vin împreună în vizită".

Portul popular

Din cufere şi lăzi de zestre au fost scoase la lumină costumele populare specifice zonei. Lucrate şi împodobite cu migală de străbuni, ele au devenit astăzi un simbol al mîndriei de a fi urmaş al unui neam vechi. "Portul popular, care era ţinut în dulap şi din cînd în cînd atunci cînd mai răposa cineva era înveşmîntat în costum popular, prin stăruinţa noastră am convins lumea să îmbrace acest costum popular de-a lungul anului, în diverse situaţii, la sărbătorile mari sau la evenimentele pe care le organizăm", ne-a declarat Nicolae Bolea, preot paroh.

Cununa grîului

De cinci ani, în satul Bucerdea Vinoasă, în prima duminică de după Sfînta Marie, are loc sărbătoarea "Cununii grîului", reînviindu-se alaiul de secerători, dansul căluşarilor şi şezătoarele. Tradiţia spune că înainte vreme, la sfîrşitul secerişului, tinerele alegeau cele mai frumoase spice şi împleteau cununi. Femeile mai înstărite tocmeau o "matahală" (o femeie îmbrăcată în costum popular decorat cu ghirlande din frunze şi tot felul de plante verzi), care avea rolul de a purta cununa de grîu cu toată cinstea, de pe cîmp pînă în gospodărie.
Citeşte mai multe despre:   vinului,   popular,   geografia vinului,   bucerdea vinoasă,   bucerdea vinoas

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Cele mai frumoase destinaţii turistice de primăvară în Europa

Cele mai frumoase destinaţii turistice de primăvară în Europa
Cele mai bune destinaţii ale primăverii pentru turiştii din Europa combină oferta de atracţii culturale şi culinare cu promisiunea unei călătorii ferite de aglomeraţia lunilor în care fluxul vizitatorilor...

Declarație de dragoste cu petale de trandafir și șampanie pentru juratul iUmor Mihai Bendeac

Declarație de dragoste cu petale de trandafir și șampanie pentru juratul iUmor Mihai Bendeac
Suprizele din cel de-al șaselea sezon iUmor, care va fi difuzat în fiecare sâmbătă, începând cu 23 februarie, de la ora 20.00, la Antena 1, nu s-au desfășurat doar pe scenă! Juratul Mihai Bendeac a avut parte...

21 Savage a „acceptat” ideea că ar putea fi deportat în Marea Britanie

21 Savage a „acceptat” ideea că ar putea fi deportat în Marea Britanie
Rapperul 21 Savage susţine că a "acceptat" ideea că ar putea fi deportat în Marea Britanie, după arestarea sa de către oficialii de la US Immigration and Customs Enforcement (ICE) la începutul acestei luni,...

Nelly, în lacrimi la Ultimul Trib: „Trebuie sã ne trãim viaţa, pentru cã nu ştii ce se poate întâmpla!”

Nelly, în lacrimi la Ultimul Trib: „Trebuie sã ne trãim viaţa, pentru cã nu ştii ce se poate întâmpla!”
Se strâng tot mai mult rândurile în Ultimul Trib, competiţie difuzatã în fiecare vineri, la Antena 1, iar emoţiile şi dorul de casã, resimţite tot mai puternic de cãtre participanţi încep sã îşi spunã cu...

Priviri feminine seducătoare cu ajutorul machiajului profesionist - recomandările specialiștilor Pandera

Priviri feminine seducătoare cu ajutorul machiajului profesionist - recomandările specialiștilor Pandera
Despre machiaj știe oricine că reprezintă o artă și că anumite skilluri sunt necesare pentru a contura unul aparte. Trebuie să existe o anume tehnică de aplicare a produselor cosmetice pentru ca efectul să fie...

Jurații iUmor au parte de un roast și de cei mai neașteptați invitați, în cel de-al șaselea sezon

Jurații iUmor au parte de un roast și de cei mai neașteptați invitați, în cel de-al șaselea sezon
Galerie Foto Delia, Mihai Bendeac și Cheloo au parte de un sezon iUmor plin de surprize în cel de-al șaselea sezon ”iUmor”, care va fi difuzat în fiecare sâmbătă, începând cu 23 februarie, de la ora 20.00, la Antena 1!...

Cine sunt vedetele care vor ghici cine se ascunde în spatele măștilor, la “Scena misterelor”

Cine sunt vedetele care vor ghici cine se ascunde în spatele măștilor, la “Scena misterelor”
Pepe, Rona Hartner, Cosmin Seleși, Diana Munteanu, Dorian Popa și Andrei Duban sunt cele șase vedete care vor încerca să ghicească cine sunt celebritățile care se vor ascunde în spatele măștilor, în fiecare...

Reţeta zilei: Cheesecake spaniol La Viña

Reţeta zilei: Cheesecake spaniol La Viña
Ingrediente: 1 kg cremă de brânză, 500 ml smântână dulce pentru frişcă, 7 ouă mici sau 6 mari, 350 gr zahăr brun, 1 păstaie vanilie, 30 gr făină albă. Mod de preparare: Se freacă bine brânza şi...

Pavlova,  prăjitura momentului

Pavlova,  prăjitura momentului
„New entry” pe piaţa produselor de cofetărie din România este prăjitura „Pavlova”. Deşi pare foarte complicată, reţeta este relativ simplă, cu trei straturi: blat de bezea, cremă şi toping de fructe. In...

Topul centrelor SPA din Braşov şi Poiana Braşov

Topul centrelor SPA din Braşov şi Poiana Braşov
Cei care aleg Braşovul pentru o minivacanţă de relaxare, în această primăvară, au foarte multe ofere de SPA şi wellness din care pot alege. Cel mai cunoscut centru SPA este la hotelul Aro Palace, de cinci stele,...

Jurata iUmor Delia, despre cel mai nebunesc gest făcut din dragoste

Jurata iUmor Delia, despre cel mai nebunesc gest făcut din dragoste
Delia, care va reveni la pupitrul de jurat iUmor începând cu 23 februarie, în fiecare sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, spune despre ea că nu se consideră o persoană romantică, însă are modul său unic...

Top 10 cele mai frumoase stațiuni balneare din România (GALERIE FOTO)

Top 10 cele mai frumoase stațiuni balneare din România (GALERIE FOTO)
România este bogată în zone cu ape termale, izvoare minerale și aer curat, unde turiștii pot veni pentru tratament, relaxare sau odihnă. Stațiunile balneare din țara noastră erau cândva cele mai căutate...

Reţeta zilei: Ceafă de porc și orez cu legume

Reţeta zilei: Ceafă de porc și orez cu legume
 Ingrediente 400 g ceafă porc 240 g orez bob lung 5 g piper negru 10 g sare 10 ml oțet balsamic 1 morcov 100 g unt 1 vârf rozmarin 3 caței usturoi 100 ml vin alb sec 1 buc ceapă 1...

Romică Țociu, co-prezentatorul lui Dan Negru, la Scena Misterelor

Romică Țociu, co-prezentatorul lui Dan Negru, la Scena Misterelor
Galerie Foto La Scena misterelor, noul show care va începe, în curând, la Antena 1, Dan Negru va avea alături un co-prezentator surpriză: cunoscutul actor de comedie Romică Țociu. „Am primit cu bucurie propunerea aceasta,...

Margherita de la Clejani și Iuliana Luciu, prima echipă eliminată din Asia Express

Margherita de la Clejani și Iuliana Luciu,  prima echipă eliminată din Asia Express
Galerie Foto Cea de-a treia ediție Asia Express- Drumul Elefantului, difuzată marți seară de Antena 1, a fost una extrem de tensionată. Trei echipe au participat în cursa pentru ultima șansă, un traseu de misiuni prin Sri...
Serviciul de email marketing furnizat de