x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Plăceri pentru trup şi spirit (cum să treacă o zi cu folos)

Plăceri pentru trup şi spirit (cum să treacă o zi cu folos)

17 Noi 2011   •   21:00
Plăceri pentru trup şi spirit (cum să treacă o zi cu folos)

Desi e miez de toamna, Craciunul bate deja la usa. Firav, am putea spune, dar promitator. Magazinele s-au primenit cu decoratiuni specifice acestei sarbatori, iar in unele orase se organizeaza cursuri pentru cei care vor sa traiasca un Craciun desavarsit. Spre exemplu, Adi Hadean va invita sambata la Cluj-Napoca (Polus Center, ora 12:00) sa invatati sa gatiti si sa fotografiati Masa de Craciun. Interesant, nu? Asadar, va fi pregatita o masa completa de sarbatoare, in care toate etapele prepararii vor fi explicate pe larg si fotografiate. Attila Soos, fotograf profesionist, va completa cu detalii tehnice si sfaturi practice pentru fotografii amatori. Si tot sub semnul bunului gust stau si alte evenimente dedicate preparatelor culinare. Astfel, vor avea loc targuri de produse traditionale la Oradea (19-20 noiembrie) si Bucuresti (16-19 noiembrie), iar la Arad, un Festival al Toamnei (19-20 noiembrie). Hrana pentru corp, dar si pentru spirit, caci aceasta saptamana va invita sa descoperiti magia imaginii (Spot – Festivalul International de Teatru pentru Studenti, Carei si Noaptea Devoratorilor de Publicitate, Ti­misoara), a ideilor frumoase (Zilele Filosofiei, Timisoara si Festivalul Zeppelin in Bucuresti) sau a obiec­telor desvarsite de timp – EXPO Antichitati, Timisoara.

Bun gust
Oradenii vor putea gusta dulciuri de casa si paine calda, vedetele Targului de Produse Traditionale. Peste 30 de producatori si comercianti din Bihor isi vor imbia oaspetii cu bunatati pregatite dupa retete stramosesti, nelipsind sarmalutele, zacusca, produsele de carmangerie, turta dulce, magiunul, placintele si produsele apicole. Evenimentul va avea loc timp de doua zile, 19-20 noiembrie, intre orele 10:00 si 20:00.

La Bucuresti, in perioada 16-19 noiembrie, in casutele de pe Aleea Negustorilor vor poposi mestesugari si gospodari priceputi, care vor expune produse traditionale romanesti. Un preambul pentru mesele bogate de sarbatoare.

Aradul va gazdui timp de doua zile, 19-20 noiembrie, Festivalul Toamnei, un loc in care se vor intalni muzica buna si preparatele delicioase. Producatori din Ungaria si Romania care vor expune produse lactate, mezeluri, dulciuri (fructe uscate si martipan), dar si mancaruri gatite, precum deliciosul ciolan la rotisor sau gulasul pregatit dupa retete autentice unguresti. La eveniment vor fi invitate tarafuri de lautari, dar si formatia Pasarea Colibri.

Sanatate
"Vino la Targul Bio!", o invitatie careia trebuie sa ii dati curs, caci poa­te reprezenta un prim pas catre o via­ta sanatoasa. Organizatorii au pre­ga­tit la Bucuresti, in perioada 18-20 no­iembrie, produse bio (alimente, dul­ciuri, dar si diverse sortimente de vi­nuri), organice (cosmetice pentru in­grijirea si infrumusetarea corpului), naturiste (ceaiuri si alte produse din plante naturale).

In perioada 16-19 noiembrie, la R­o­mexpo se desfasoara Targul Ex­po­zitional Denta, cel mai important eve­niment dedicat, in special, stoma­to­logilor si tehnicienilor dentari. Par­ti­cipantii sunt invitati sa asiste si la con­ferintele propuse de organizatori.

Pelicula si scena
Centrul Cultural al Municipiului Carei organizeaza a cincea editie a Festivalului International de Teatru pentru Studenti – Spot (14-20 noiembrie). Printre participantii din acest an se numara Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti, Universitatea de Arta din Targu-Mures, Facultatea de Teatru si Televiziune Cluj-Napoca. De asemenea, vor aparea pe scena studenti de la Chisinau, Novi Sad, Burghausen si Londra.

Sapte ore de proiectii, intrerupte de momente de entertainment, o desfatare pentru amatorii de clipuri publicitare de foarte buna calitate. Noaptea Devoratorilor de Publicitate va avea loc la Timisoara la 19 noiembrie si se anunta a fi un eveniment interesant.

Cultura
Conferinte si dezbateri, expozitii, tururi ghidate de arhitectura si lan­sa­rea editiei cu numarul 100 a Revistei Zeppelin sunt cateva dintre activi­ta­tile propuse de organizatorii primei edi­tii a Festivalului Zeppelin ce va avea loc in Bucuresti pana la data de 20 decembrie. Un alt fel de a percepe formele frumoase.

Cercul Militar Timisoara gaz­duieste, in perioada 17-19 noiembrie, Zilele Filosofiei, un eveniment ce le propune participantilor ex­po­zi­tii, proiectii de film ("Florenta, steaua Re­nasterii", "Etruscii, pelegrini in eter­nitate", "Noua Acropola, 50 de ani de filozofie activa"), conferinte, re­­citaluri si reprezentantii de teatru – "Din invataturile marilor filosofi ai lumii".

Arta Ceaiului
Ambasada Japoniei la Bu­cu­resti, impreuna cu Asociatia Chado Urasenke Tankokai Romania, va in­vi­ta luni, 21 noiembrie, la un eveniment inedit – Demonstratie de Ceremonia Ceaiului. Maestrul Gabriel Soga Caciula le va demonstra participantilor ca arta cea­iului si cea a meditatiei se afla in stransa legatura. Astfel, prepararea unei cescute de ceai trece dincolo de ri­tualul cotidian si devine o modaliate prin care corpul actioneaza in totalitatea sa, mintea se relaxeaza, eli­minandu-se orice urma de stres si simtind cum armonia si pacea devin la fel de prezente si necesare ca aerul. Va fi un adevarat spectacol pentru invitati, dar si un punct de pornire pentru descoperirea unei alte civilizatii, cu ritualuri ce "vindeca" atat corpul, cat si mintea. Intrarea este libera si se face pe baza de rezervare (info@urasenke.ro). (Magda Cristina Ursache)

×