x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro RIO 2016 RIO 2016: Hackerii ruși au publicat noi informații confidențiale ale Agenției Mondiale Antidoping, care implică și România

RIO 2016: Hackerii ruși au publicat noi informații confidențiale ale Agenției Mondiale Antidoping, care implică și România

15 Sep 2016   •   09:33
RIO 2016: Hackerii ruși au publicat noi informații confidențiale ale Agenției Mondiale Antidoping, care implică și România

Grupul de hackeri ruși cunoscut drept APT28 și Fancy Bears a publicat pe internet noi informații confidențiale ale Agenției Mondiale Antidoping (AMA-WADA) legate de sportivi care au participat la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, iar printre aceștia să numără și canotoarea română Roxana Cogianu.

Potrivit documentului, testele antidoping ale Roxanei Cogianu au relevat prezența unei substanțe interzise, dexametazonă, dar canotoarea avea autorizație pentru folosirea acesteia.

Cogianu a făcut parte din barca de 8+1 a țării noastre (Roxana Cogianu, Ioana Strungaru, Mihaela Petrilă, Iuliana Popa, Mădălina Bereș, Laura Oprea, Adelina Boguș, Andreea Boghian și Daniela Druncea), care a cucerit medalia de bronz la Rio de Janeiro.

Datele publicate de hackeri în acest al doilea calup vizează sportivi din opt țări, SUA, Germania, Marea Britanie, Cehia, Danemarca, Polonia, România și Rusia. Printre sportivii nominalizați figurează jucătoarele de tenis Bethanie Mattek-Sands (SUA) — medaliată cu aur la dublu mixt, Petra Kvitova (Cehia), ciclistul britanic Christopher Froome (Marea Britanie) — medaliat cu bronz la contratimp etc.

În prima sa acțiune, grupul Fancy Bears, a publicat date confidențiale legate de jucătoarele americane de tenis Serena și Venus Williams, gimnasta americană Simone Biles și baschetbalista americană Elena Delle Donne.

''WADA e conștientă că acest atac criminal, care a expus cu nesăbuință datele personale a 29 de sportivi, va fi foarte deranjant pentru sportivii în cauză și va provoca neliniște pentru ceilalți sportivi care au participat la Jocurile Olimpice Rio 2016 Olympic Games'', a declarat directorul general al organizației mondiale antidoping, Olivier Niggli, într-un comunicat.

''Tuturor sportivilor afectați (le spunem), regretăm aceste încercări criminale de ale păta reputația și îi asigurăm că primim informații și sfaturi de la cel mai înalt nivel la nivel de securitate IT'', a precizat oficialul.

WADA consideră că hackerii au obținut acces la programul său de administrare a datelor (ADAMS) printr-un cont al Comitetului Internațional Olimpic creat pentru Jocurile de la Rio.

Agenția Mondială Antidoping crede că aceste atacuri sunt o răzbunare pentru investigațiile sale care au expus un sistem de dopaj instituționalizat în Rusia.

AGERPRES

×