x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro RIO 2016 Satul olimpic din Rio: "Este spectaculos, dar de nelocuit"

Satul olimpic din Rio: "Este spectaculos, dar de nelocuit"

26 Iul 2016   •   13:47
Satul olimpic din Rio: "Este spectaculos, dar de nelocuit"
Sursa foto: Marcelo Sayao/EPA

Delegaţia de 700 de oameni a Australiei la Jocurile Olimpice de la Rio, printre primele care au venit să se cazeze în satul olimpic, şi-a amânat instalarea în facilitate, preferând hotelurile din oraş. Şeful delegaţiei spune că, deşi satul arată superb, camerele în sine sunt de nelocuit, existând probleme cu ţevile de apă, cu electricitatea, sesizând şi miros de gaz în interior. Pe lângă problemele de cazare, şi problema securităţii a reintrat în discuţie, după ce un sportiv neozeelandez a fost răpit, duminică.

Pentatlonista Kitty Chiller, şefa delegaţiei australiene la Jocurile Olimpice de la Rio, s-a arătat stupefiată de condiţiile din satul olimpic, echipa luând decizia să-şi amâne instalarea după ce a testat facilităţile oferite. Participantă la cinci Olimpiade, Kitty Chiller spune că ce a găsit aici este fără precedent.

"Niciodată nu am văzut un sat olimpic într-o asemenea stare sau lipsă de stare. Avem probleme cu ţevile, curge apa. Avem probleme cu reţeaua electrică. Apa şi electricitatea nu sunt o combinaţie bună. Nu mai spun de curăţenie", a declarat aceasta. Purtătorul de cuvânt al delegaţiei australiene, Mike Tancred, spune că o parte a echipei a ajuns în satul olimpic sâmbătă şi a făcut primele teste ale facilităţilor.

"Am făcut un test sâmbătă, am deschis robinetele şi am tras apa la toalete. A început să curgă apa prin pereţi", a spus Tancred. "Era un miros puternic de gaz în unele dintre apartamente şi au fost şi scurtcircuitări când am aprins lumina", a adăugat Kitty Chiller. "Ne-am cazat la hotel, pentru că satul nu este nici gata, nu este nici sigur", a mai spus Chiller, adăugând că echipa se va întoarce miercuri, pentru a vedea dacă problemele au fost rezolvate.

Chiller a lăudat, totuşi, felul în care satul se vede din exterior. "Este unul dintre cele mai frumoase sate în care am intrat. Arată spectaculos. În interior există însă probleme". Alte echipe ajunse la Rio au angajat pe cont propriu meseriaşi pentru a face reparaţii, analizând acum posibilitatea de a le cere compensaţii organizatorilor.

"Printre apartamentele neterminate se numără şi cele din clădirea 20, în care va fi cazată echipa Italiei. Comitetul Olimpic Italian a angajat lăcătuşi, electricieni, instalatori şi lucrători în construcţii pentru a rezolva problemele în regim de urgenţă", a declarat liderul echipei italiene, Carlo Mornati. Delegaţia americană a fost ceva mai diplomată.

"Aşa cum se întâmplă la fiecare ediţie a Jocurilor, lucrăm alături de organizatorii locali pentru a rezolva problemele minore şi pentru a ne asigura că satul este pregătit pentru a găzdui echipa SUA", a declarat purtătorul de cuvânt  Patrick Sandusky.

Duminică, judokanul neozeelandez Jason Lee a fost răpit de un grup de bărbaţi care purtau uniforme de poliţişti. Acesta a fost dus la un bancomat şi pus să-şi retragă toţi banii, apoi eliberat. Incidentul sporeşte temerile legate de securitate la Rio

Satul olimpic, care constă în 31 de clădiri şi care a costat 1,5 miliarde de dolari, va fi transformat într-un cartier de lux, după Olimpiadă

×