x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Povestea porcului

0
Autor: Simona Chiriac 26 Aug 2010 - 00:00
Povestea porcului
Vezi galeria foto
În volumul şapte din "Poveştile bucătăriei româneşti" de Radu Anton Roman, pe lângă delicioasele reţete care au la bază carnea de porc, aflăm şi povestioare savuroase care-l au drept erou principal tot pe simpaticul nostru godac. "Ce mai, porcul este animalul nostru naţional, nu duioasa şi inerta Mioriţă! O fi oaia sursă constantă de miei, transhumanţă, lapte, lână şi legende, dar, în România, numai cine are porc iese din iarnă!", scrie Radu Anton Roman.


MITOLOGIE
Grecii considerau odinioară porcul animal sacru, fiind atribuit ca simbol al zeiţei rodniciei şi agriculturii, Demetra. Grecii nu mâncau în exces carne de porc, ea fiind prezentă mai ales la ospeţele bogaţilor. Oamenii de rând consumau carne de porc numai în zilele de sărbătoare ori cu ocazia unor sacrificii aduse zeilor.


Se spune că în templele zeiţei Afrodita nu se sacrificau niciodată porci, din cauza iubitului ei, Adonis, zeu care a fost sfâşiat de un porc mistreţ.

Din cartea "Istoria naturală" a lui Pliniu cel Bătrân aflăm că romanii erau mari iubitori de carne de porc, ei având ferme şi crescătorii în afara cetăţilor. Aceştia creşteau porci pentru a-i mânca, dar îi foloseau şi în ceremoniile ri­tualice, fiind sacrificaţi alături de păsări şi alte animale.

În cartea scriitorului Petronius, "Satyricon", găsim cele­bra reţetă a "porcului troian": un porc mistreţ uriaş care avea în burtă o căprioară gătită sofisticat, în burta căreia era un iepure, în iepure era o pasăre, iar în interiorul căreia se găsea o pasăre mai mică şi tot aşa. "Porcul troian" - denumirea i se trage de la celebrul cal troian pe care grecii l-au umplut cu soldaţi şi l-au dat "în dar" troienilor - era adus la masă pe un taler imens cu o scufie pe cap, iar de colţii lui atârnau două coşuleţe din frunze de palmier. Într-un coşuleţ erau curmale de Caria, iar în celălalt de Teba.


BUNĂTĂŢI DIN PORC
Gastronomii de odinioară spuneau despre şuncă şi jambon că sunt partea "nobilă a porcului", delicatesele din godac stând întotdeauna la loc de cinste pe mesele românilor. "... orice moldovean sau ardelean, dar şi românii din Ungaria ştiu ce e acela caltaboş, chişcă sau maioş, bucovinenii şi oltenii zic la fel cârnaţilor, trandafiri, pecie se cheamă fileul şi bizărău osânza de pe maţe şi-n Basarabia, şi-n Muntenia şi-n Mako-Ungaria", scrie Radu Anton Roman în volumul VII. Ce se poate prepara din porc imediat după ce a fost tăiat? Caltaboş, cârnaţi, sângerete, tobă, piftie, chişcă, jumări, carne în untură la borcan etc.


5886-129906-untitled2.jpgPiftie de porc
Crăciun fără piftie nu-i cum, dacă sunt în punguţă măcar şi cele mai slabe piţule, dea Dumnezeu să fie la toţi mai mult de atât!
Sâmbăta cea din urmă din săptămâna de carne din dulcele Crăciu­nului, e numită şi sâmbăta piftiilor. Piftiile le mănâncă numai în acea zi. La caz că mai rămân, a doua zi le leapădă, zicând că dacă le mănâncă îi prind frigurile vara.  (Speranţia)

● Ingrediente: cap de porc, limbă, şorici, picioare, urechi, căzături de carne, o ceapă, o lingură de sare, o căpă­ţână de usturoi, 3 kg oase - încheieturi mari de vacă, sparte.
● Preparare: Se fierb oase de vacă, 3-4 ore, apoi se trece zeama prin sită. În zeama asta se fierbe tot ce-i din porc, ore şi ore (până se desprinde totul de pe oase) cu sare şi ceapă. Se dezosează. Se aşază carnea în castron.Usturoiul se pisează mărunt-pastă şi se amestecă cu zeama de la fiert, îndelung, s-o parfumeze. Se toarnă zeama în castron, peste carne. Se dă la rece, să se închege. Moşii de piftii se petrec în sâmbăta care precede Lăsatul Secului de Brânză, când se împart pentru spiritele morţilor piftii din porcul sacrificat la Ignat.  (Ghinoiu)

Bază a unor creaţii mai compozite - apar în zeamă şi morcovi şi castraveciori şi te mai miri ce - această piftie, soaţa veselă a Crăciunului românesc, nu poate fi urmată decât de câteva lucruri la fel de rituale: fripturi, sarmale şi, la marginea de jos a iernii unde se află, o ţuică fiartă, de Văleni, de Argeş, sau de care o fi ea, numai să fie!
Unele femei fac piftii, ca să fie grase şi frumoase peste an. (Ispirescu)
Citeşte mai multe despre:   românia culinară

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Bon Jovi va urca pe scenă de la ora 20.30

Trupa americană de rock Bon Jovi va concerta duminică în Piaţa Constituţiei în cadrul turneului "This House Is Not for Sale", unul dintre cele mai aşteptate concerte ale verii. Trupa va urca pe scenă în...

Prinţul George al Marii Britanii împlineşte 6 ani

Prinţul George al Marii Britanii împlineşte 6 ani
Prinţul George, fiul prinţului William şi al ducesei Kate, al treilea în ordinea succesiunii la tronul Marii Britanii, împlineşte luni 6 ani, relatează sâmbătă Press Association. Anul trecut, fiul cel mare...

Londra, în topul preferințelor turiștilor români

Londra, în topul preferințelor turiștilor români
Londra, Roma, Bruxelles, Paris şi Milano se află în topul oraşelor europene preferate de către români în vacanţa din această vară, iar rezervările de bilete de avion s-au majorat cu 13% faţă de aceeaşi...

Un trend în ascendență - panourile solare și avantajele acestora pentru utilizatori

Un trend în ascendență - panourile solare și avantajele acestora pentru utilizatori
Interesul publicului român vizavi de tot ceea ce presupune o soluție rentabilă pentru un confort sporit este mereu în creștere. Orice apariție tehnologică ce revoluționează această parte a vieții ajunge...

Asian Food Fest, de vineri până duminică, în Parcul Titan din Bucureşti

Asian Food Fest, de vineri până duminică, în Parcul Titan din Bucureşti
Preparate japoneze, chinezeşti, coreene, turceşti, thailandeze, indiene, libaneze şi siriene şi un mix de muzică live, DJ, spectacole de dans, ateliere de inspiraţie asiatică şi demonstraţii de gătit sunt...

Asian Food Fest, de vineri până duminică, în Parcul Titan din Bucureşti

Asian Food Fest, de vineri până duminică, în Parcul Titan din Bucureşti
Preparate japoneze, chinezeşti, coreene, turceşti, thailandeze, indiene, libaneze şi siriene şi un mix de muzică live, DJ, spectacole de dans, ateliere de inspiraţie asiatică şi demonstraţii de gătit sunt...

Publicitatea online din Romania isi continua cresterea sustinuta: 22% in 2018 fata de 2017. Programmaticul si Mobile isi aloca tot mai mult din bugete

Publicitatea online din Romania isi continua cresterea sustinuta: 22% in 2018 fata de 2017. Programmaticul si Mobile isi aloca tot mai mult din bugete
Anul 2018 a fost unul dintre cei mai buni ani ai publicitatii online din Romania, inregistrand o crestere de 22% fata de anul anterior si o valoare de 271,8 mil lei, depasind, pentru prima data suma de 50 mil Eur (aprox...

Acumulatori

Acumulatori
Un acumulator electric sau un acumulator de energie electrica este un dispozitiv capabil sa stocheze, incarcatura electrica acumulata anterior in structura sa datorita proceselor chimice interne. Acumularea incarcarii in...

Tartă cu ciocolată dietetică, delicioasă și sănătoasă

Tartă cu ciocolată dietetică, delicioasă și sănătoasă
Fiindcă problema dulciurilor e cea mai spinoasă când vine vorba de mâncat sănătos și slăbit sau păstrat silueta, am zis să vă dau din când în când exemple de dulciuri care să respecte toate criteriile...

Un an teatral plin la Teatrul EXCELSIOR și debutul spectaculos al unei noi stagiuni

Un an teatral plin la Teatrul EXCELSIOR și debutul spectaculos al unei noi stagiuni
Galerie Foto Teatrul EXCELSIOR încheie un an teatral prolific. Patru noi producții au îmbogățit repertoriul instituției în stagiunea 2018-2019: Arlecchino și pierdutele iubiri după o canava de Flaminio Scala, regia Enrico...

'Iarmarocul de Sfântul Ilie', în weekend, la Muzeul Satului

'Iarmarocul de Sfântul Ilie', în weekend, la Muzeul Satului
Bucureştenii sunt invitaţi sâmbătă şi duminică, la Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", la "Iarmarocul de Sfântul Ilie". Evenimentul, menit să refacă atmosfera vechilor petreceri câmpeneşti...

Unele insule din Oceanul Pacific manifestă rezistenţă la schimbările climatice

Unele insule din Oceanul Pacific manifestă rezistenţă la schimbările climatice
Insulele de joasă altitudine din Oceanul Pacific ar putea reacţiona la schimbările climatice modificându-şi forma, în loc să se scufunde, potrivit rezultatelor unui studiu recent ce par să contrazică...

Insula Iubirii. Denisa a primit imagini cu tentativele lui Adrian de la Purimuntra: “Nu cred că înțelege cât e de penibil!”

Insula Iubirii. Denisa a primit imagini cu tentativele lui Adrian de la Purimuntra:  “Nu cred că înțelege cât e de penibil!”
Galerie Foto Asearã, Minitelul a avut parte de o ieșire în faimosul cartier al Hua Hin-ului, iar drumul până acolo a fost momentul ideal ca Ionuț să devină sacul de box în care Denisa își descarcă frustrările generate de...

Marele Picnic Cinematografic ShortsUP, în perioada 26 - 28 iulie, la Mogoşoaia

Marele Picnic Cinematografic ShortsUP, în perioada 26 - 28 iulie, la Mogoşoaia
Marele Picnic Cinematografic ShortsUP - ediţia a 6-a - se va desfăşura în perioada 26 - 28 iulie, pe domeniul Mogoşoaia. "Amuzante până la lacrimi, înnebunitor de frumoase, sensibile şi apoi brusc brutale,...

Planetariu în Salina Prahova

Planetariu în Salina Prahova
Cel mai mare planetariu din Romănia va fi inaugurat vineri, în Salina Slanic Prahova, la 208 metri adâncime. Se numeşte Supernova Planetarium şi are diametrul de 16 metri, devansându-l pe cel de la Braşov care...
Serviciul de email marketing furnizat de