x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Agenda Elenei Ceauşescu 11 iulie 1989

11 iulie 1989

de Lavinia Betea    |    11 Iul 2009   •   00:00

Dar ce plăceri îi aducea puterea acestei vârstnice femei?! - îţi vine să exclami empatizând cu programul ei.



Marţi, 11 iulie 1989, a fost prezentă la birou între orele 9:30 şi 18:40. Zi toridă de vară bucureşteană, închisă în spa­ţiul puţin somptuos şi conforta­bil, după standardele lumii de azi. Fără aparat de aer condiţionat măcar, căci se voiau amândoi Ceauşeştii exemplu viu de cumpătare şi eco­no­mie. Din declaraţiile personalului de pa­ză şi protecţie, Nicolae Ceauşescu mer­gea, la amiază, să se odihnească la re­şedinţă. Ea, ca o cloşcă,  nu-şi  pă­ră­sea cuibarul. După prânz, se "întindea" uneori, câte-o jumătate de ceas în ca­mera de odihnă alăturată biroului.

Intrau şi ieşeau de la Cabinetul 2 cam aceiaşi. Vedea zilnic aceleaşi feţe şi expresii, asculta acelaşi uzat repertoriu cu sărut-mâna, raportez, permiteţi, binevoiţi, să trăiţi... Ea, prefăcându-se (cu ce efort, oare?), atotştiutoare şi atotvigilentă, înger protector al Tovarăşului şi cârma­ciul din umbră al ţării!

Marţi, bunăoară, de câteva ori au in­trat la ea Curticeanu, Bobu şi Nicolcio­iu. În pomelnicul şefului de cabinet se regăsesc Poliana Cristescu, Ştefan Andrei, Cornel Pacoste, Constantin Radu, Gheorghe Oprea, I.M. Oprea.

Dar fără şedinţe şi subalternii "tembeli" ce i-ar fi rămas de făcut? Nici o muză n-o atinsese vreodată cu aripa ei. Nu-i plăcea să citească, nu gusta nici o artă. De pe urma calificării ei de "reparatoare" la "Jackard şi Gros" îi făcuse menajerei, o dată, o demonstraţie de cum se coase un nasture. Altfel, nici barem goblen, macrame ori tricot n-a lucrat. Deşi atâtea alte femei îşi linişteau astfel nervii pe-atunci.

O variaţie în notaţiile agendei e "vizită în Capitală" (orele 11:15 - 12:25) fă­cută de  amândoi Ceauşeştii. Putem pre­supune că au plecat în control neanunţat pe şantierele din Centrul Civic, la Casa Republicii şi la Metrou căci în pre­să n-a fost nimic consemnat. Ce-ar fi fost mai simplu decât ca "fiii iubiţi ai po­porului" să oprească în faţa unei mă­celării ori să viziteze un magazin oa­recare? De câte decenii nu mai vă­zu­seră, oare, cum arăta pe dinăuntru  un aprozar ori un imobil de locatari?!

×
Subiecte în articol: agenda