x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Agenda Elenei Ceauşescu 11 noiembrie 1989

11 noiembrie 1989

de Lavinia Betea    |    11 Noi 2009   •   00:00

Sâmbătă, 11 noiembrie 1989, o cafea prelungită cu Poliana Cristescu a fost partea de destindere a zilei (orele 10:00-11:15).

După plecarea fostei nurori l-a primit pe viceprim-ministrul Guvernului, I.M. Nicolae (orele 11:15-11:55). Responsabil, printre altele, cu sistemul energetic naţional se prea poate să fi discutat şi programul consumului casnic în zilele Congresului XIV. Nu era de dorit ca ziariştii străini să vadă cartiere cufundate în în­tuneric. Discuţii despre apro­piatul eveniment va fi purtat "Tovarăşa" şi cu Ion Catrinescu, prim-adjunct al secţiei organizatorice a CC al PCR (orele 12:45-12:48).

La amiază, între orele 12:50 şi 13:05, s-a ţinut o şedinţă de lucru, la săliţă, cu Nicolae Ceauşescu. Te­ma ei e neobişnuită - "apro­vi­zio­nare Braşov". Se împlineau cu­rând doi ani de la protestele mun­­citorilor braşoveni. Închişi sau mutaţi disciplinar, nu aveau a se teme de contestatarii de-atunci. Presa străină şi demonstraţiile populare din alte ţări aduceau însă mereu în discuţie Braşovul ca focar de revoltă anticeauşistă. Iar jurnaliştii străini solicitaseră acreditări de presă în număr mai mare ca la orice alt Congres al PCR. Majoritatea soseau înainte de începerea lucrărilor şi voiau să rămână câteva zile după înche­ierea lor. Se aşteptau ca la Braşov să fie un adevărat exod de jurnalişti dornici "să dezgroape morţii" şi "să denigreze rea­li­zările socialismului". Buta­foria apro­vizionării o cunoştea Ceau­şescu prea bine încă de la Festivalul Internaţional al Tineretului organizat la Bucureşti în 1953. Cu săptămâni înainte se ocupaseră şi atunci de depozitele Capitalei, astfel încât "viaţa bună" să fie corespunzător reprezentată în magazinele comerţului socialist.   

De două ori, la Cabinetul 2 a fost Constantin Mitea (orele 12:07-12:32 şi 15:50-16:16). Să fi discutat despre documentele Congresului XIV ori conţinutul telegramei de felicitare pentru "trădătorul" Mladenov?

×
Subiecte în articol: agenda elenei ceauşescu