x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Agenda Elenei Ceauşescu 12 octombrie 1989

12 octombrie 1989

de Lavinia Betea    |    12 Oct 2009   •   00:00

Seria primirilor la Cabinetul 2 a în­ce­put joi, 12 octombrie 1989 cu se­cre­tarul CC cu propaganda, Constantin Olteanu (orele 9:05-9:20). Până la ora 10:00, activitatea Tovarăşei pare sus­pendată. Se prea poate însă să fi mers la Cabinetul 1 unde, fără în­doială, se petreceau lucruri mai inte­re­sante.

În acea zi, Nicolae Ceauşescu a primit de­le­gaţia americană condusă de Larry Napper ce participase la lucrările Consiliului economic ro­mâno-american. A fost o ultimă în­cer­care de a-i face pe oamenii de afa­ceri americani să fie interesaţi de România, după cum vor povesti mai târziu martori. Nimeni nu era interesat însă de afaceri cu o ţară care voia exclusiv să exporte. Cu atât mai puţin americanii.

Două-trei minute l-a primit Elena Ceauşescu pe Ion Stoian, secretar al CC cu relaţiile internaţionale şi un sfert de ceas (10:05-10:20) pe Emilian Dobrescu, atunci consilier al lui Ceauşescu.

Între orele 10:30 şi 11:50 s-a ţinut şe­dinţa CPEx. Atipică a fost izbucnirea lui Ceauşescu înaintea intrării în ordinea de zi împotriva na­ţi­o­nalei de fotbal a României. Cu o seară înainte pierduse, în deplasare, cu 3-0 în faţa Danemarcei. Comentariile Elenei Ceauşescu dovedeau că soţii ur­mă­ri­seră meciul împreună. Vor fi reme­mo­rat amintiri de demult? Căci Nicolae Ceauşescu pe vremea când era "co­misar politic" la Armată se ocupase şi de înfiinţarea echipei Steaua. Iar Elena Ceauşescu avusese prima ceartă cu Marta Drăghici, cea mai bu­nă prietenă a ei de până atunci, în tribuna unui meci de fotbal Dinamo-Steaua. După şedinţa CPEx, la Cabinetul 2 au fost primiţi Ion Ursu, Silviu Curti­cea­nu şi Victor Ciobanu. Mi­nistrul Să­nă­tăţii, doctorul Ciobanu a fost reţinut între orele 12:47- 13:15.

După-amiaza, Elena Ceauşescu l-a primit pe Vasile Bulucea, în acel moment vice-preşedinte al CSP. Peste câteva zile, Bulucea urma a fi "rotit" vicepreşedinte la Primăria Capitalei. A stat de vorbă apoi cu Silviu Curticeanu, Ştefan Andrei, Vasile Nicolcioiu, Ion Teoreanu şi Nicu Ceauşescu. Înaintea începerii şe­din­ţei de lucru la săliţă cu Nicolae Ceau­şescu (organizarea şi modernizarea chimiei între orele 18:10-19:45) şi-a reţinut fiul aproape un ceas (orele 17:20-18:10).

Nu-i de mirare că dinspre ofiţerii din serviciul de pază şi protecţie apăruseră zvonuri că fiul cel mic şi puternica-i mamă se înfruntau pentru succesiunea  la tron. 

×
Subiecte în articol: agenda elenei ceauşescu