x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Agenda Elenei Ceauşescu 13 iulie 1989

13 iulie 1989

de Lavinia Betea    |    13 Iul 2009   •   00:00
13 iulie 1989

De la ora 9:00 şi până la 13:20, soţii Ceauşescu par să fi stat înţepeniţi în prezidiul Prenarei Consiliului Naţional al Oamenilor Muncii. Operatorii filmau momentele de "închidere" şi "deschidere", "raportul" Tovarăşului şi, uneori, extrase din "cuvântul" participanţilor.



Discursul lui Ceauşescu aborda aceleaşi teme în acelaşi stil, indiferent cu ce ocazie ar fi fost ţinut. Discursul oricăruia dintre cei care fuseseră desemnaţi de organizatori la "luarea cuvântului" fusese şi el conceput în laboratoarele secţiei de propagandă, pe baza unui "punctaj" (plan) fix. Imuabile erau şi "sarcinile" gazetarilor şi operatorilor selectaţi pentru "cea mai înaltă responsabilitate" din breaslă: mobilizarea maselor prin difuzarea mesajelor şi "vibrantului patrio-tism" determinat de Ceauşescu.

Astfel că, într-o emisiune de televiziune pe temă, aproape la paritate erau mesajele verbale cu timpii de aplauze şi scandări de lozinci. Greu de descris ar fi acum saturaţia oamenilor de rând, după un sfert de veac de expunere la noxele acestui proces naţional.

Din memoriile lui Silviu Curticeanu reiese că realitatea solemnelor şedinţe era oarecum diferită faţă de reprezentările create de telejurnal şi transmisiunile lor în direct. Că înşişi soţii Ceauşescu se săturaseră de zecile de reprezentaţii anuale date cu aceeaşi piesă. După ce operatorii şi reporterii de televiziune încheiau timpul prevăzut transmisiei, se întâmpla şi ca, în vreme ce şedinţa continua în plen sau pe secţiuni, Ceauşescu să plece în scurte vizite pe şantiere. Ori să ceară (el sau ea) diverse modificări în proiectele şi comunicatele pregătite pentru ratificarea plenului reunit.

Ce-au făcut la respectiva şedinţă, cu excepţia comunicatului oficial, nu s-a găsit nici un participant să consemneze.

În agenda Cabinetului 2, mai multă variaţie e după-amiaza. Între orele 16:14 - 18:25 au fost primiţi Constantin Olteanu (de două ori), Constantin Mitea şi Eugen Florescu - în legătură, probabil, cu comunicatele de presă despre plenară -, Bobu şi Curticeanu (de câte două ori fiecare) şi Nicolcioiu.

×
Subiecte în articol: agenda