x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Agenda Elenei Ceauşescu 14 decembrie 1989

14 decembrie 1989

de Lavinia Betea    |    14 Dec 2009   •   00:00

Joi, 14 decembrie 1989, Elena Ceauşescu l-a primit exclusiv pe ministrul Apărării Naţionale, ge­neralul Vasile Milea (orele 8:55-9:00). Din agenda ei reiese o "pauză" de un ceas. Să fi fost prezentă la alte întrevederi în   biroul lui Ceauşescu?! La Iaşi începuse în acea zi repetiţia pentru debutul "re­voluţiei" dar cine să ştie când şi cum fuseseră Ceauşeştii înştiinţaţi.

La ora 10:00 s-au deschis, cu Ceau­şeştii în centrul prezidiului, lucrările sesiunii a 10-a a celei de-a 9-a legislaturi a Marii Adunări Naţionale (orele  10:00 -12:30). Au continuat şi după-amiaza (orele 15:30-18: 45). Ce "dez­bă­tuseră" în ultimele zile membrii CPEx, a fost unanim aprobat de­ve­nind Legea Planului unic de dezvol­tare economico-socială a RSR pe anul 1990, Legea Planului de dezvoltare a agriculturii, industriei alimentare, silviculturii şi gospodăririi apelor al RSR pe anul 1990 şi Legea Bugetului de stat al RSR pe anul 1990. În anul aşteptat, veniturile aduse la bugetul ţării urmau a fi cu un sfert mai mari decât cheltuielile! Pe moşia României so­cia­liste, chivernisiţii proprietari Ceau­şes­cu se-ngrijiseră, din vreme, de toate! Cu o zi înainte, programul de birou al Elenei Ceauşescu fu­sese mai variat. A participat la două şedinţe de lucru pe tema energiei, prezidate de Nicolae Ceauşescu. Prezidase  şi ea o a treia şedinţă despre controlul activităţii economico-financiare.

Se întâmpla ceva neobişnuit în relaţia primei tovarăşe a ţării cu familiile Petrescu şi Ceauşescu. Îl primise pe Barbu Petrescu, primarul Capitalei (despre care gurile rele şopteau că e fiul nelegi­tim al fratelui ei Gogu Petrescu)  şi de două ori pe Nicu Ceauşescu. Făceau împreună, mama şi fiul, planuri de viitor? În prima întâlnire au convorbit, între patru ochi, un ceas (16:00-17:02). A doua oară, prim-secretarul Sibiului a intrat la orele 17:08, nefiindu-i consemnată ieşirea. Poate-au plecat împreună, la reşedinţa prezidenţială, la cină.

×
Subiecte în articol: agenda elenei ceauşescu