x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Agenda Elenei Ceauşescu 14 octombrie 1989

14 octombrie 1989

de Lavinia Betea    |    14 Oct 2009   •   00:00

Sâmbătă, 14 octombrie 1989, la ora 9:03, în biroul Elenei Ceauşescu a intrat şeful Cancelariei CC, Silviu Curticeanu. Anunţa, probabil, finali­zarea pregătirilor pentru programul complicat al sfârşitului de săptămână.

La ora 9:30 s-a deschis Târgul Internaţional Bucureşti în prezenţa soţilor Ceauşescu. Ziarele şi televiziunea au prezentat in extenso vizita acestora la di­verse pavilioane şi primirea "căl­du­roa­să" ce li se făcuse. Cum să-ţi în­chi­pui dialogul ce se purtase între Ceau­şes­cu şi cei pe onoraţi cu atenţia sa? În me­moriile sale, Silviu Curti­cea­nu re­la­tează cum vizitând pavilionul Bul­ga­riei, Ceauşescu l-a apostrat gro­solan pe şeful delegaţiei. De 20 de ani, l-ar fi cri­ticat Ceauşescu, voi prezentaţi la târ­guri aceleaşi obiecte simple pe care le poate face oricine. Critica, în fapt, de­pendenţa Bulgariei de sovie­tici şi în­cercările lui Jivkcov de a-i fi pe plac lui Gorbaciov.

La ora 14:00 cuplul prezidenţial şi-a început vizita de lucru în judeţul Bistriţa Năsăud. A fost ultima vizită a lui Ceauşescu în Transilvania. O vizită combinată, aşa cum obişnuia, între muncă şi destindere (cum îi ziceau distracţiei în acea vreme). După ce-a vizitat "obiectivele" programate şi a cuvântat în faţa unei impresionante mulţimi strânse în oraşul reşedinţă de judeţ, Bistriţa, s-a deplasat şi la Cluj-Napoca. Între cu­vântări şi indicaţii şi-a făcut timp de o vânătoare. Câte sute de "organizatori" au oste­nit pentru reuşita impe­cabilă a acestui program nu a rămas în statistici şi raportări.

×
Subiecte în articol: agenda elenei ceauşescu