x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

15 mai 1989

de Lavinia Betea    |    15 Mai 2009   •   00:00

Trei însemnări au fost luni, 15 mai 1989, pe pagina pentru şedinţe şi festivităţi. O şedinţă de lucru, la "săliţă", cu Nicolae Ceauşescu pe tema industriei chimice şi petrochimice între orele 9:30 şi 11:00.



După o pauză de zece minute, s-a continuat, în acelaşi loc, dar în absenţa Tovarăşului, cu altă şedinţă de lucru privind "apa grea" (11:10-12:05). Din nou, fără menţio­na­rea lui Nicolae Ceauşescu, după-amiaza (între orele 16:40-17:25) a fost o "vizionare pe pasarelă".

În cei 20 de ani care au trecut de la moartea Ceauşeştilor, gazetarii şi scriitorii au pus întruna pe seama pros­tiei şi răutăţii Elenei Ceauşescu scoa­terea emisiunilor lor din grila de programe a radioului sau televiziunii ori interdicţiile de publicare a vreunei cărţi. Din documentul de arhivă care este această agendă ţinută la zi în 1989 de şeful de Cabinet al Elenei Ceau­şescu,  până la această dată - aproape de mijlocul ultimului ei an! -, nici o menţiune nu indică vreo şedinţă pe asemenea teme. Nici indicii ca Elena Ceauşescu să fi avut pasiuni pentru lecturi literare ori jurnalistice n-au fost oferite până acum de martori nemijlociţi. Şedinţele şi întâlnirile menţionate la Cabinetul 2 denotă mai curând eforturi disperate de punere în funcţiune a unor noi surse de energie, construcţii fără sfârşit, producţii în continuă creştere. O viziune macroeconomică schizofrenă îi stă­pâ­nea pe amândoi, ai putea con­chi­de din însemnările agendei Cabinetului 2. Căci o nebunie era credinţa că ai putea transfera practicile gospodăriei ţărăneşti rurale tipice evului mediu târziu în sistem managerial al unei economii naţionale la final de secol al XX-lea.

La prima oră, a fost înregistrată şi prezenţa la Cabinetul 2 a mi­nistrului Sănătăţii, Victor Ciobanu (orele 9:00-9:15). Făcuse iarăşi o criză bolnavul Nicolae Ceauşescu? Absenţa lui de la a doua şedinţă şi de la "vi­zionare" ar putea fi un indiciu. Ori, poate, grijulia Elena Ceauşescu ţinuse să fie asigurată că, din punct de vedere al să­nătăţii Tovarăşului, fu­seseră luate toate măsurile pentru apropiata lui călătorie la Praga?

×
Subiecte în articol: agenda