x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Agenda Elenei Ceauşescu 19 septembrie 1989

19 septembrie 1989

de Lavinia Betea    |    19 Sep 2009   •   00:00

După aproape o săptămână de absenţă din Bucureşti, ziua de luni, 19 septembrie, a fost dominată de prezenţa Polianei Cristescu. Între orele 10:50 şi 13:15 (cu o pauză de un sfert de ceas), fosta soacră şi noră s-au întreţinut la Cabinetul 2.

De două ori a fost primit şi se­cretarul CC cu propaganda, Constantin Olteanu (orele 9:12-9:26 şi 18:20-18:49). Olteanu conducea delegaţia românească la Consfă­tuirea secretarilor cu problemele ideologice ai Comitetelor Centrale ai Partidelor Comuniste şi Muncitoreşti din unele ţări socialiste, planificată pentru zilele de 21-22 septembrie la Berlin.

Despre refor­mele sovietice şi mişcările din Polonia şi Ungaria, Ceauşescu îşi declarase cu diverse prilejuri nemulţumirea. Se adresase lideri­lor comunişti din Europa printr-o scrisoare, sesizând pericolul schimbărilor din Polonia generate de victoria "Solidarităţii" în ale­ge­rile electorale şi numirea unui prim-ministru necomunist. Că­zuse însă în propria capcană. Clamând principiul neames­te­cu­lui în treburile interne (lansat de fapt nu de el, ci de conferinţa ce-a pus bazele mişcării de nealiniere, la Bandung, în 1955), tăiase şi calea discuţiilor despre ceilalţi. Dacă în propria-i ţară nimeni nu-i putea aminti că una zisese în urmă cu ceva vreme şi altfel făcea acum, între tovarăşii din "ţările frăţeşti" nu-şi putea permite "amneziile" salvatoare.

Au fost chemaţi la Cabinetul 2 şi "ajutoarele de nădejde" ale Elenei Ceauşescu în probleme de cadre, Emil Bobu şi Constantin Radu. Dacă de luni Tovarăşa luase iarăşi frâul şi biciul în "responsa­bi­lităţile" de resort, nu putea lipsi din agenda ei nici Ion Ursu (orele 18:50-18:58).  

După-amiaza a fost şi o lungă şedinţă de lucru la săliţă (orele 16:00-18:20) cu Nicolae Ceau­şescu pe tema Probleme econo­mice pe trimestrul IV şi oc­tombrie 1989. Economii la sânge, produ­ctivitate, eficienţă, disciplina mun­cii - "imperative" ce ridicau tensiunea ţării întregi: de la membrii CPEx până la părinţii cu copii ce frecventau şcoli pe trei serii şi cu recreaţii reduse la cinci minute, pe motiv de utilizare exclusivă a luminii naturale. Des­pre "gaura" făcută săptămâna trecută în planul producţiei de vizitele Ceauşeştilor nu vorbea, public, nimeni...

×
Subiecte în articol: agenda