x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

2 iunie 1989

de Lavinia Betea    |    02 Iun 2009   •   00:00

Vineri, 2 iunie 1989, Comitetul Politic Executiv al CC al PCR a ţinut între orele 10:00 şi 13:00 o furtunoasă şedinţă. Dosarele care au fost puse la dispoziţia membrilor CPEx aveau sute de pagini de documentaţie la primele puncte ale reuniunii.



Deciziile privind frun­taşii pe ramură ori pregătirea campaniei agricole de vară erau teme obiş­nuite pentru asemenea reuni­uni. Dar neuitate rămâneau şedin­ţele cu sancţiuni. Iar şedinţa de la 2 iunie a fost una dintre acestea. În urma ei, Venerica Pătru a fost debarcată din postul de prim-secretar al Comitetului Jude­ţean de Partid Vâlcea. Pe motiv că împreună cu alţi "tovarăşi cu munci de răspundere" plă­nui­seră să se-nvecineze, mutân­du-se într-un bloc nou, cu apartamente "îmbu­nătă­ţite" pentru ei. În limbaj mai actualizat, s-ar putea vorbi despre "lupta împotriva co­rup­ţiei baronilor locali" dusă de Ceauşescu.  

Cum ajungeau asemenea "abateri" la urechile Elenei Ceauşescu, pentru că de alegerea şi schimbarea cadrelor se ocupa ea? Pe adresa Comitetului Central, personal a Tovarăşului şi a Tovarăşei erau tri­mise sute de scrisori. Numite în limbajul vremii, ca la ziar, "sugestii, sesizări, reclamaţii". Funcţie de temele şi personajele la care făceau referinţă, se repartizau spre "re­zolvare" secţiilor CC-ului. Dacă re­ferenţii erau persoane însemnate din teritoriu, se alcătuiau echipe de verificare şi control conduse de instructorii CC. După verificări amă­nunţite, se întocmeau concluziile. Asupra sancţiunilor decideau superiorii celui în cauză. Deşi se spunea că scrisorile anonime nu sunt luate în considerare, orice denunţ era cercetat pornindu-se de la prezum­ţia de vinovăţie.

Nu putem şti cum şi cine a reclamat "abaterile" din Vâlcea. Nici cât a durat cercetarea ordonată. Dar observând punctele notate în agenda Elenei Ceauşescu, am putea crede că şi în ziua şedinţei s-a consultat cu Emil Bobu (primit de două ori la Cabinetul 2) asupra ei. L-a chemat, ca de obicei, şi pe Silviu Curticeanu. A avut treabă Elena Ceauşescu şi cu Burciu de la gospodăria de partid.

În acea zi, Nicu Ceauşescu, pre­zent şi la şedinţa CPEx, a înregistrat şi recordul celei mai lungi conversaţii la Cabinetul 2 din an: a stat 40 de minute! Să fi venit şi despre el vreo sesizare ori reclamaţie la Cabinetul 2?!     

×
Subiecte în articol: agenda