x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Agenda Elenei Ceauşescu 21 noiembrie 1989

21 noiembrie 1989

de Lavinia Betea    |    21 Noi 2009   •   00:00

A doua zi de Congres!
În prezidiu, Elena Ceauşescu a stat între orele 9:00 şi 14:05. Îmbrăcată, ca de obicei, în culori pastelate, astfel încât să atragă atenţia şi prin pata de culoare contrastantă cu veşmintele închise ale celorlalţi. "Modestă", niciodată în ieşirile televizate din ţară nu arbora alte bijuterii  decât verigheta, cerceii şi lănţişorul subţire de aur. Cei care aveau acces în interiorul reşedinţelor prezidenţiale şi ofiţerii din Direcţia a V-a care-o însoţeau în străinătate îi cunoşteau însă bine ipocrizia. Avea multe şi preţioase bijuterii purtate doar la ocazii deosebite şi numai în străinătate.

Din locul de onoare, Tovarăşa "bi­nocla" sala. În această a doua zi trebuie să se fi iscat şi scandalul despre care Silviu Curticeanu a povestit în memoriile sale. La un moment dat, Elena Ceauşescu s-a scandalizat de ţinuta nepotrivită a unei "cuvântă­toa­re". Cu­loarea părului - roşcată! - a avut efectul capei asupra taurului. În le­gătură cu acest episod, aplanat de starostele parohiei Sibiului de care aparţinea roşcata, va fi fost şi întrevederea dintre Nicu Ceauşescu şi mama sa (orele 16:00-16:20).
Din amintirile aceluiaşi Curti­cea­nu re­iese că, în asemenea ocazii, şi de la Ceauşescu puteau veni neaş­tep­tate ie­şiri. Sigur, le-a spus secretarul gene­ral într-o pauză celor din prezidiu, toţi cu­vântătorii sunt mândri şi fericiţi de aplauze. Ei pomenesc numele de Ceau­şescu şi cred că pe ei îi aplaudă sala!

După discuţia cu fiul prim-secretar de Sibiu, Elena Ceauşescu a intrat la lu­crările Secţiunii a II-a din Congres. Plic­tisită de vorbele altora, nu a stat de­cât 20 de minute (orele 16:30-16:50). Avea treburi mai importante de discutat şi pus la punct la săliţă cu Bo­bu şi Constantin Radu (orele 16:55-20:35).

Cum ştiinţa, cultura, cercetarea şi învăţământul erau "ale ei", pentru a se asigura de reprezentarea lor cores­pun­zătoare la Congres, s-a întâlnit în­tre şedinţe cu intelectualii Curti­ceanu, Ion Ursu (de două ori) şi Emi­lian Dobrescu.

×
Subiecte în articol: agenda elenei ceauşescu