x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Agenda Elenei Ceauşescu 23 iunie 1989

23 iunie 1989

de Lavinia Betea    |    23 Iun 2009   •   00:00

Primii primiţi la Cabinetul 2 au fost Ion Stoian şi Vasile Nicolcioiu (orele 10:00-10:07). Secretarul CC cu relaţii internaţionale şi şeful Protocolului de Stat îi vor fi relatat, pro­babil, cum decursese vizita de patru zile în România a grupului de ofiţeri şi marinari americani condus de viceamiralul J.D. Williams, comandantul Flotei a VI-a americane. Cei mai de seamă dintre oaspeţii sosiţi cu cele două nave militare americane, ancorate la Constanţa, au vi­zitat Capitala şi nordul Moldovei.



Tovarăşa dialogase apoi cu interlocutorii obişnuiţi, Silviu Curti­ceanu şi Constantin Radu. După 20 de minute de la ieşirea din biroul Elenei Ceauşescu, Curticeanu a revenit împreună cu Ion Badea (orele 11:25-12:00). Badea îndeplinea atunci funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional pentru Protecţia Mediului Înconjurător. I-a prezentat, probabil, forma finală a proiectului privind protecţia şi folosirea apei ce urma a fi adoptat în viitorul apropiat.

Născut în 1923, la Bu­cureşti, Badea era inginer specia­list în hidroamelioraţii. Când Ion Iliescu fusese "rotit" din funcţia de prim-secretar la Iaşi în aceea de pre­şedinte al Consiliului Naţional al Apelor (1979), îl aflase pe Badea în funcţia de vicepreşedinte al respectivei instituţii. Prin paralelismul biografiilor, specialistul şcolit la Moscova în "gospodărirea apelor şi ecologie"  (1950-1954) apare ca surclasat de Badea. După cinci ani de colaborare, Badea a avansat în funcţia cea mai înaltă a instituţiei (1984), înlocuindu-l pe Ion Iliescu. Ce fusese "rotit" director la Editura Tehnică, către periferia nomenclaturii.

Ultimul intrat în acea zi la Elena Ceauşescu a fost consilierul de presă Constantin Mitea. A fost reţinut fix cinci minute, cât să prezinte un comunicat. Probabil cel destinat presei despre festivităţile Zilei Pionierilor.

Căci şi vineri, 23 iunie 1989, fusese zi de sărbătoare, însemnată cu roşu în calendarul partidului - 40 de ani de la înfiinţarea Organizaţiei Pionierilor în România. Spectacolul festiv la care a luat parte şi Elena Ceauşescu a început la ora 18:00, pe Stadionul "23 August".

×
Subiecte în articol: agenda