x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Scînteia Agenda Elenei Ceauşescu 24 noiembrie 1989

24 noiembrie 1989

de Lavinia Betea    |    24 Noi 2009   •   00:00

Vineri, 24 noiembrie 1989, a fost cea din urmă zi a ultimului Congres al Partidului Comunist din România. Zi îndelung pregătită, a alegerilor în structurile de vârf ale partidului. Ca să iasă bine spectacolul, în seara precedentă la Cabinetele 1 şi 2 s-a lucrat până târziu, căci  faptele cu adevărat însemnate s-au petrecut departe de ochii delegaţilor la congres şi ziariştilor. De altfel, componenţa CPEx s-a stabilit în Plenara CC al PCR convocată atunci.

Din memoriile lui Silviu Curticeanu reiese că Nicolae Ceauşescu ştia să în­treţină un extraordinar suspans în cer­cul puterii. Deşi membru al Secre­ta­riatului CC al PCR, Curticeanu sus­ţine că a avut surpriza să afle abia în ple­nară că devenise membru su­ple­ant al CPEx. "Ştiam, a scris Curti­ceanu, că lista, nevăzută de nimeni, scrisă cu mână proprie, o scoate în ultimul moment din buzunarul de la spate al pantalonilor, o citeşte personal în faţa Comisiei de propuneri şi mi-o dă apoi mie, cel ce trebuie să asi­gure secretariatul oricărei şedinţe pentru a fi bătută la maşină, ex­pri­mân­du-şi din secundă în secundă ne­răbdarea că operaţiunea nu este terminată".

Şi congresmenii români se puteau aştepta la surprize. Într-o pauză, Ceauşescu i-a cerut şefului Cancela­riei CC al PCR situaţia salariilor celor cu funcţii de conducere. Plănuia să mic­şo­reze lefurile demnitarilor - in­clusiv leafa sa de preşedinte - pentru a reduce raportul dintre maximul şi minimul grilei de salarizare.  

Cine-l mai iubea însă pe Ceau­şes­cu?! La ora 14:30, când se sfârşise ul­tima reuniune a congresului, câteva zeci de mii de bucureşteni l-au ova­ţionat îndelung în piaţă. "Fericiţi" de vestea că fusese reales! Şi sute de ziarişti străini s-au înghesuit să-l fotografieze cât mai din aproape.

După întâlnirea cu "susţinătorii", între orele 15:30-17:00, Ceauşeştii i-au onorat pe participanţi cu prezenţa lor la  "masă (recepţie) la EREN" (cum a fost consemnat momentul în agenda Cabinetului 2).

După masa comună, Elena Ceau­şescu l-a primit pe secretarul cu pro­paganda Ilie Matei (orele 17:15-17:21). La  17:30 a intrat Silviu Curticeanu. Plecarea acestui apropiat colaborator din biroul ei nu a fost menţionată.

×
Subiecte în articol: agenda elenei ceauşescu